Evo boek

You Are Viewing

A Blog Post

NOS artikel door Lambert Teuwissen

http://nos.nl/artikel/717999-530-miljoen-jaar-evolutie-in-30-meter.html

530 miljoen jaar evolutie in 30 meter

Door redacteur Lambert Teuwissen

Een ambachtsman uit de Middeleeuwen. Een jager uit de prehistorie. Een aapmens die voorzichtig rechtop gaat lopen. Een waterdier dat zijn eerste stappen op het land zet. Er is geen genealoog die de wortels van zijn stamboom zo ver uitploos als Jurian Möller.

Voor zijn boek EVO tekende hij 153 van zijn (betbetbetover)grootvaders. Van generatie op generatie zijn er slechts kleine verschillen te zien, maar uiteindelijk verandert er veel: van een simpel visje tot de moderne mens.

Het boek is op bijzondere wijze vormgegeven: alle voorouders zijn verzameld in een leporello, een zigzag gevouwen band van 30 meter. Vanaf vandaag is het project ook enige maanden uitgevouwen te zien in de openbare bibliotheek in Amsterdam. “Als je het uitklapt, is het echt één lange lijn. Alle grootvaders staan allemaal naast elkaar.”

Arnold en Kobbo
Door die lange rij mensachtigen, apen en haast onherkenbare wezens ontdek je hoe lang de mens erover deed zijn huidige vorm te krijgen. “De dinosaurussen komen al op pagina 60 van de 160 voorbij, dat is relatief dus recentelijk”, zegt Möller. “Dat onze grootvaders tussen de dinosaurussen hebben geleefd als kleine zoogdiertjes, realiseren mensen zich vaak niet.”

Möller benadrukt dat het geen fantasiediertjes zijn. Alle tekeningen zijn wetenschappelijk verantwoord. “Ik heb twee jaar lang research gedaan om het zo wetenschappelijk mogelijk te maken. Ik heb echt alle boeken over evolutie gelezen die ik kon krijgen.”

Om het toch ook persoonlijk te houden, heeft Möller al zijn voorvaderen namen gegeven. Zijn 3503e grootvader werd Arnold gedoopt, een aapje dat 32 miljoen jaar geleden leefde, heet voor hem Kobbo. “Ik heb ze een naam gegeven omdat het mijn grootouders zijn. Ik wilde duidelijk maken dat het echt allemaal onze grootvaders zijn. Het is misschien je 2.300.000ste grootvader, maar wel jóuw grootvader.”

Visje
Een van de favorieten van Möller komt ergens halverwege het boek voorbij. “Ik vind het tussenstadium tussen reptiel en zoogdier een van de leukste. Het is een interessante tussenstap die we nu eigenlijk niet meer zien in het dierenrijk.”

Het boek gaat terug tot Akunosh, een simpel visje dat 530 miljoen jaar geleden leefde, 461.652.375 generaties terug. Het valt nauwelijks met de mens te vergelijken, maar Möller ziet het als onze stamvader. “Dat was de grootvader die als eerste een ruggenwervel kreeg. Het is echt een beestje, dat bijvoorbeeld ogen heeft en zich voortplant met een vrouwtje. Voor mij is dat het beginpunt, omdat dat het voor mijn gevoel nog echt familie is.”

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/psa02/evoboek.nl/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405
Leave a Reply