Kooktijd andijvie

Kooktijd andijvie

De groentesoort die bijna het gehele jaar te verkrijgen is in de supermarkten en groentewinkel: andijvie. Af en toe wordt andijvie nog eens verward als sla, hoewel je andijvie prima als een soort sla zou kunnen eten is het wel vrij bitter. Dit is dus niet altijd even lekker in een salade. Daarnaast is andijvie prima in te vriezen en kun je op deze manier langer genieten van de groente. Andijvie is een groente die we vooral kennen van onze stamppotten, maar is ook heerlijk in een salade, een roerbakgerecht of met pasta. Ben je benieuwd hoe lang je andijvie moet koken? Of hoe je andijvie gemakkelijk kunt invriezen? Lees dan snel verder!

Hoe lang moet andijvie koken?

Nu is natuurlijk de belangrijkste vraag “Hoe lang moet ik andijvie koken?”. Het antwoord is daarop: tussen de 12 tot 15 minuten. Het is belangrijk dat je eerst het water laat koken, zodat jij ondertussen de andijvie goed schoon kunt maken en vervolgens de andijvie kunt toevoegen. Je kunt andijvie ook heel gemakkelijk wokken. Zorg hierbij dat je de andijvie eigenlijk als laatst toevoegt en niet te lang verhit wordt, zodat het z’n smaak behoudt.

Andijvie invriezen

Helaas is andijvie niet het gehele jaar te koop in de supermarkt of groentewinkel. Desondanks is andijvie een geschikte groente om in te vriezen, zodat je alsnog het hele jaar kan genieten van andijvie. Rauwe andijvie kun je alleen niet zomaar invriezen. Je moet het eerst blancheren. Dit doe je door andijvie eerst te koken, af te spoelen met koud water en daarna in de diepvries bak te leggen. Een handige tip is om de andijvie te verdelen in kleine porties, zodat je altijd wat bij de hand hebt voor een gerecht. Bevroren andijvie is maximaal 12 maanden houdbaar.

Andijvie koken

Ondanks de tijdsindicatie is het natuurlijk fijn om te weten hoe je nou stap voor stap je andijvie moet koken.

Stap 1. Haal de vieze bladeren van de krop en snij de onderkant van de krop af + restanten van de wortel.

Stap 2. Snij de bladeren in stukjes en was de andijvie schoon, zodat er geen viezigheid, zand en eventueel slakjes op zitten.

Stap 3. Doe een bodem water in de pan en breng dit aan de kook. 

Stap 4. Is het water aan de kook? Voeg de andijvie toe en kook het gedurende 12 tot minuten gaar.