Iedereen kent hem wel het broertje van de broccoli, bloemkool. Deze groente is ontzettend populair bij de Nederlanders. De reden hiervoor is waarschijnlijk dat je bloemkool op veel verschillende manieren kunt eten. Denk maar aan een curry met bloemkool,  bloemkoolsoep, gestoomde bloemkool of bij een aardappel groente vlees gerecht. Daarnaast is de bloemkool ook nog erg gezond! Ben je benieuwd hoe lang je een bloemkool kookt? Of hoe je gemakkelijk bloemkool kunt invriezen? Lees dan snel verder!

Hoe lang moet bloemkool koken?

Net zoals bij vele groenten is het belangrijk om je bloemkool niet te lang te koken. Op deze manier verliest het de smaak en de voedingsstoffen. Voordat je de bloemkool in de pan doet, laat je het water koken met een snufje zout.

Je kunt een bloemkool op twee manieren koken:

  • In het geheel in de pan koken
  • In roosjes koken snijden en dan koken

Hierdoor verschillen de kooktijd van elkaar! 

Op het moment dat je een bloemkool in het geheel wilt koken, zet je de stronk naar beneden in de pan en kook de bloemkool zo’n 8 à 10 minuten gaar. 

Wil je de bloemkool in roosjes koken, dan kan je beter een kortere kooktijd aanhouden. In 5 à 8 minuten zijn jouw bloemkoolroosjes klaar!

Bloemkool invriezen

Bloemkool is een makkelijke groente om in te vriezen. Voordat je hem in de vriezer kan bewaren, moet je de groente eerst ‘blancheren’. Dit doe je door de groente schoon te maken en te snijden in roosjes. Vervolgens breng je een water aan de kook en voeg je een zout toe. Ten slotte dompel je de roosjes enkele minuten onder water. 

Op deze manier zijn de klaar voor de vriezer! Vergeet daarnaast niet het datum op het bakje te schrijven, zo weet je gemakkelijk wanneer je het bakje in de vriezer hebt gedaan.

Houdbaarheid facts:

  • Verse bloemkool is zo’n 3 à 4 dagen houdbaar in de koelkast. 
  • De bloemkool blijft het verst op tussen de 2-5 graden. 
  • Ingevroren bloemkoolroosjes blijft zo’n 12 maanden goed.

Bloemkool koken

Ondanks de tijdsindicatie is het natuurlijk fijn om te weten hoe je nou stap voor stap je bloemkool moet koken. 

Stap 1. Snijd de stronk en de bladeren van de groente. 

Stap 2. Snijd de bloemkool eventueel in roosjes (ligt natuurlijk aan het recept).

Stap 3. Maak de de bloemkoolroosjes schoon.

Stap 4. Doe een dun laagje water met een snufje zout in de pan en laat dit koken.

Stap 5. Kookt het water? Voeg voorzichtig de bloemkoolroosjes toe en kook de groente 8 a 10 minuten gaar. 

Stap 6. Giet de bloemkool af en verwerk de bloemkool in het gerecht!