Een groente dat weinig mensen nog echt zelf bereiden: rode kool. Veel mensen kiezen tegenwoordig eerder voor een pot of een diepvries variant, terwijl verse rode kool natuurlijk het aller lekkerste is! Daarnaast hoeft het niet heel lang op het vuur, waardoor het bereiden van rode kool ook geen groot karwei is. Rode kool werd eerder altijd gegeten bij aardappel, groente en vlees, terwijl er nog veel meer lekkere recepten zijn. Zo kun je er een heerlijke stamppot, rode kool salade en roerbak gerechten van kunt maken. Ben je benieuwd hoe lang je rode kool moet koken? Of welke lekkere gerechten er zijn? Lees dan snel verder.
Hoe lang moet rode kool koken?
Het koken van rode kool is ontzettend makkelijk. Zo doe je een bodempje water met een snufje zout toe in een ruime pan. Voeg de gesneden en gewassen kool toe en laat dit zo’n 10-15 minuten koken op deze manier is de rode kool beetgaar. Net zoals veel groenten is het bij rode kool ook belangrijk dat je de kool niet te lang door kookt. Op deze manier verliest het anders z’n vitamines en vooral de smaak.
Rode kool salade
Net zoals veel andere groente kun je rode kool op verschillende manieren verwerken. Een van deze gerechten is een rode kool salade! Wij hebben de lekkerste rode kool salades op een rijtje gezet:
- Rode koolsalade met honingdressing en sinaasappel
- Rode koolsalade met feta en hazelnoot
- Groente curry met rodekool salade
- Sandwich met gepocheerde kip en koolsalade
- Rode koolsalade met munt, limoen en appel
- Tortilla met koolsalade, bonen en vissticks
- Salade met wortel, linzen, rode kool en gerookte of gebakken zalm
Rode kool koken
Ondanks de tijdsindicatie is het natuurlijk fijn om te weten hoe je nou stap voor stap je rode kool moet koken.
Stap 1. Verwijder de buitenste bladeren en maak de rode kool schoon.
Stap 2. Snijd de bol is vier of zes parten. Verwijder daarna de stronkachtige stukken aan de onderkant en in het midden.
Stap 3. Snijd de parten in reepjes.
Stap 4. Voeg een water met zout in een ruime pan en voeg de gesneden rode kool toe.
Stap 5. Breng het water met de rode kool aan de kook en laat de groente zo’n 10 tot 15 minuten beetgaar koken.
Stap 6. Gaar? Giet te rodekool af en verwerk het in je gerecht.