Kooktijd wortels

Kooktijd wortels

Iedereen kent onze oranje vrienden wel, wortels! We kennen vele soorten wortels, denk maar aan de winterpeen, de kleine snack worteltjes, wortels uit blik en de verse worteltjes. Doordat er zo veel verschillende soorten zijn, kan de kooktijd nogal verschillen. Zo is het natuurlijk logisch dat de winterpenen een stukje langer moeten koken, dan de kleine worteltjes die je bijvoorbeeld bij een zoete aardappel, groente, vis en vlees recept kookt. Ben je dus benieuwd hoe lang je wortels moet koken? Of hoe je ze perfect beetgaar kunt maken? Lees dan snel verder!

Hoe lang moeten wortels koken?

Zoals je misschien al weet kan je wortels op vele manieren bereiden. Zo zijn de heerlijk uit de oven, bakken of om te koken. Wortels koken kan heel gemakkelijk door de wortels te schillen en vervolgens in een pan met koud water te leggen. Zet daarna de pan op het vuur en laat de wortels tussen de 10-20 minuten koken. Op het moment dat je wortelsoep, wortelstamppot of wortelpuree wilt maken is het handig om de wortels iets zachter te koken, zodat de wortels makkelijker te pureren zijn. 

Kooktijd wortels beetgaar

Een lekkere beetgare wortel is gemakkelijk te koken. Houdt een kooktijd van 10-20 minuten aan.  De exacte tijd is afhankelijk van de grootte van de wortels. Daarnaast duurt het koken van verse wortels wat langer voordat ze gaar zijn. Je kunt testen of de wortels gaar zijn door er met een vork in te prikken. Prik je er makkelijk doorheen dan zijn ze gaar. Giet dan ook gelijk de wortels af, zodat de wortels lekker beetgaar blijven.

Wortel feitjes:

  • Wortels zijn tot een maand houdbaar.
  • Een portie is per persoon zo’n 200 tot 250 gram.
  • Koude wortels zijn een lekkere toevoeging aan een salade.

Wortels koken

Ondanks de tijdsindicatie is het natuurlijk fijn om te weten hoe je nou stap voor stap je wortels moet koken.

Stap 1. Schil de wortels.

Stap 2. Spoel de wortels schoon onder de kraan.

Stap 3. Stop de wortels in een ruime pan met water en zet de pan op het vuur.

Stap 4. Houdt een kooktijd van 10-20 minuten aan, afhankelijk van de grootte van de wortel. 

Stap 5. Test of de wortels gaar zijn door er met een vork in te prikken.

Stap 6. Zijn de wortels gaar? Giet ze af en verwerk ze in het gerecht.