Prei smoren

De prei is een groente die vaak wordt vergeten. Deze smaakvolle groente wordt vaak als smaakmaker gebruikt en is verwant aan de ui en de knoflook. De prei is niet alleen als smaakmaker erg nuttig, ze kunnen ook gemakkelijk de ster van het hoofdgerecht zijn! Wist je dat je een prei op vele manieren kan bereiden? Je kunt prei heerlijk wokken of roerbakken, stoven, smoren en zelfs in de oven bereiden. Ben je benieuwd hoe je prei het lekkerst kunt smoren? Of wat de lekkerste prei recepten zijn? Lees dan snel verder! 

Prei smoren boter

Een prei smoren is een gemakkelijke manier om prei te bereiden. Je snijdt de prei in ringen en bak ze enkele minuten met klontje boter aan. Ze dan het vuur laag en doe de deksel op de pan, zodat de groente is zijn eigen vocht gaar smoort. Niet genoeg vocht? Voeg dan een beetje water, bouillon of wijn toe! Houdt een kooktijd van 10-15 minuten aan. Prei smoren in boter is hetzelfde als normaal prei smoren, alleen voeg je een extra beetje boter toe. Op deze manier versterk je de lekkere zoete smaak van de prei.

Prei smoren recept

Prei heeft een frisse en wat zoetere smaak en is daarom ideaal voor veel recepten! Wij hebben de lekkerste recepten voor je op een rijtje gezet!

  • Preisoep
  • Hartige kaas-preitaart
  • Bami met prei en ei
  • Gestoofde prei
  • Spinazie met prei en 
  • Puree met prei en taugé
  • Tomaten-preisoep
  • Prei-mossel quiche
  • Prei pasta met ham en kaas

Prei snijden

Voordat je begint met snijden is het belangrijk dat je de prei goed schoonmaakt. De prei kan vaak veel zand bevatten en niemand wordt blij van groente met zand. Prei snijden gebeurt veelal in de breedte, zodat je mooie rondjes krijgt. Je snijdt als eerst het kontje eraf en begint vervolgens in de breedte mooie rondjes te snijden, afhankelijk van de gewenste dikte. Op het moment dat je de prei in rondjes hebt gesneden, is het belangrijk dat je de prei nog eens goed afspoelt in een vergiet. In de rondjes prei kan alsnog veel zand zitten.