Kooktijd spruitjes

Kooktijd spruitjes

You either love it or hate it! Onze Hollandse spruitjes. De groente die vaak door de bittere smaak niet door kinderen gegeten willen worden. Desondanks kan je spruitjes op vele manieren bereiden, zo kun je ze koken, bakken, wokken en zelfs verwerken in een stamppot. Ben je benieuwd naar hoe lang je spruitjes moet koken? Of hoe je ze lekker kunt wokken? Lees dan snel verder!

Hoe lang moeten spruitjes koken?

De klassieke bereiding van de spruitjes is ontzettend makkelijk. Je maakt ze namelijk schoon, zet een grote pan water op het vuur en laat de spruitjes zo’n 10- 12 minuten koken. Het verschil in tijd zit hem in de grote van de spruitjes en hoe beetgaar je de spruitjes wil hebben. Om te testen of de spruitjes klaar zijn, prik je met de vork in een gekookt spruitje. Gaat dit makkelijk? Dan zijn de spruitjes klaar!

Spruitjes wokken

Wil je een bijzondere twist geven aan je spruitjes? Wok of roerbak ze dan lekker in een pan. Dit kan gemakkelijk door de spruitjes eerst 6-8 minuten beetgaar te koken in water en ze vervolgens nog drie minuten te wokken in een pan. Een goede optie is het recept met spekjes en spruitjes! Je zou eventueel de spruitjes kunnen wokken zonder ze eerst te koken, alleen wordt de smaak dan wel meer bitter. 

Spruitjes koken

Ondanks de tijdsindicatie is het natuurlijk fijn om te weten hoe je nou stap voor stap je spruitjes moet koken.

Stap 1. Maak de spruitjes schoon. Dit doe je door het harde kontje van het spruitje af te snijden. Verwijder daarna de zachte of gele blaadjes van de spruit. 

Stap 2. Spoel de spruitjes schoon onder de kraan.

Stap 3. Zet een grote pan met water op het vuur. Breng vervolgens het water aan de kook. 

Stap 4. Voeg de spruitjes toe als het water kookt en laat ze zo’n 10-12 minuten koken. 

Stap 5. Giet de spruitjes af en verwerk de spruitjes in het recept.