Kooktijd rijst

Kooktijd rijst

Lekker luchtig of juist plakkerige rijst? Met rijst kan je alle kanten op en er bestaat veel verschillende soorten, dus er is voor iedereen wat wils! Rijst is heerlijk te combineren met verschillende groeten, vlees en vis. Denk hierbij aan broccoli, maar ook een lekker gebakken biefstukje gaat goed met rijst!Daarnaast wordt rijst koken gezien als makkelijke taak, maar dit valt in werkelijkheid zeker nog tegen. Als je even niet oplet zijn te korrels gaar, plakken ze aan de bodem of branden ze aan. Ben je dus benieuwd naar hoe je het beste rijst kunt koken? Lees dan vooral verder!

Kooktijd zilvervliesrijst

Zilvervliesrijst is de volkoren variant onder de rijstsoorten, maar de bereidingswijze is hetzelfde. Je kunt je rijst op verschillende manieren bereiden: Koken in ruim water, droog koken of stomen. De simpelste manier is om je zilvervliesrijst te koken in een pan met ruim water, zodat je geen last heb dat de rijst aankoekt of aanbrandt. Zilvervliesrijst voeg je toe aan een ruime pan met kokend water en laat je 8 minuten meekoken. Vervolgens verwijdere je de pan van het vuur en giet je de rijst af. Laat vervolgens de rijst 5 minuten staan met de deksel op de pan. Schep de rijst om voor het serveren. 

Kooktijd basmati rijst

Basmati rijst in een lange korrel met een intense een nootachtige smaak. Basmati kun je het beste droog koken, zodat het z’n smaak optimaal behoudt. Voordat je de rijst gaat koken, moet je de rijstkorrels goed wassen in koud water totdat het water helder wordt. Doe vervolgens de schoongemaakte in een pan met water en doe er zo’n 1,5 keer zoveel water toe. Wanneer het water kookt draai je het vuur omlaag en laat je de rijst ongeveer 8 minuten rustig gaar worden. Proef of de korrels klaar zijn en schep af en toe de korrels om. Zijn de korrels gaar? Draai het vuur uit en laat de rijst 12 minuten stomen met de deksel op de pan. 

Rijst koken

Om je een beetje op weg te helpen met afmetingen en hoeveelheid water hebben we een paar handige tips opgeschreven:

  • 1 koffie kopje staat gelijk aan 1 maaltijd
  • 1 koffie kopje staat met koken gelijk aan 2 kopjes water
  • Geen koffie kopje? Gebruik je vinger! Doe de rijst in de pan en leg je gewassen hand op de rijstkorrels. Giet vervolgens (koud) water in de pan, totdat je vingers onder water staan