Kooktijd sperziebonen

Kooktijd sperziebonen

Het groene boontje dat iedereen kent, de sperzieboon! De echte Hollandse sperzieboontje zijn de lekkerste boontjes en worden ook wel slabonen genoemd. Deze boontjes zijn mooi lang en rond in tegenstelling tot snijbonen en peultjes. De boontjes kun je het hele jaar door eten, maar worden vooral in de zomertijd van juli tot oktober veel gegeten. Van sperziebonen kun je allerlei gerechten maken en zijn dus gemakkelijk toe te voegen aan een recept. Maar hoe kook je nou sperziebonen? En hoe weet je of ze beetgaar zijn? Lees dan snel verder!

Hoe lang moeten sperziebonen koken?

De grote vraag is natuurlijk hoe lang je sperziebonen nou moet koken? Sperziebonen zijn op veel verschillende manieren te bereiden. Hierdoor kan de kooktijd erg verschillen tussen de 10-14 minuten. Daarnaast is het belangrijk dat je de sperziebonen niet langer dan 14 minuten kookt. Ze verliezen dan namelijk hun smaak en krijgen een donkergroene kleur. 

Kooktijd sperziebonen beetgaar

Heb je de sperziebonen liever beetgaar, dan kun je de boontjes zo’n 10 minuten laten koken. Wil je zachte boontjes dan moet je ze tussen de 12-14 minuten laten koken. 

Bij het kopen van de sperziebonen is het belangrijk om te kijken naar de versheid van de boontjes. Er mogen natuurlijk geen vlekjes en viezigheid op zitten. Daarnaast kun je de versheid gemakkelijk testen door de sperzieboon te breken. Op het moment dat je een knak hoort, betekent het dat de boontjes vers zijn. 

Sperziebonen koken

Ondanks de tijdsindicatie is het natuurlijk fijn om te weten hoe je nou stap voor stap je sperziebonen moet koken. 

Stap 1. Maak de boontjes schoon.

Stap 2. Snij of breek je puntjes er vanaf. 

Stap 3. Kook de sperziebonen. De tijd is afhankelijk van hoe zacht je de boontjes wil. Zachte boontjes kook je zo’n 12-14 minuten en beetgare boontjes 10 minuten.

Stap 4. Giet de boontjes af en verwerk de groenten verder in je recept.