Rosbief braden

Een lekker stuk vlees op tafel wordt door velen erg gewaardeerd. Rosbief valt hier zeker ook onder! Het staat bekend om z’n stevige structuur heerlijke smaak. Een van de vragen die bij rosbief naar boven komen is: “Moet je de rosbief braden of bakken?”. In theorie kan dit natuurlijk allebei, maar op het moment dat je rosbief braadt kun je het vlees net iets beter controleren dan wanneer je rosbief bakt. Ben je nou benieuwd hoe je rosbief moet braden? Of wat de belangrijkste tips zijn voor het bereiden van rosbief? Lees dan snel verder!

Hoe lang moet rosbief braden?

Rosbief braden hoeft totaal niet lastig te zijn, er gaat alleen wat tijd in zitten. 

  • Haal de rosbief 20 minuten van te voren uit de koelkast.
  • Verwarm je de oven voor op 220°C.
  • Voeg een grote klont boter in de pan en kruid ondertussen het vlees. 
  • Laat de boter smelten en en leg de rosbief in de pan.
  • Schroei de rosbief aan alle kanten dicht.
  • Leg de rosbief vervolgens in een ovenschaal en giet het bakvet eroverheen.
  • Leg voordat de rosbief in de oven gaat nog een vers stuk boter er bovenop tegen het uitdrogen.
  • Verlaag de warmte van 220°C naar 200°C en braad 12 minuten.
  • Verlaagde warmte naar 180°C braad de rosbief nog 8 minuten voor rood vlees en 16 minuten voor rosé.
  • Laat de rosbief 15 minuten rusten in aluminium folie.

Tips voor bereiden van rosbief

Tip 1. Koop je rosbief bij de slager, de kwaliteit verschilt meer dan je denkt. 

Tip 2. Zorg dat je de rosbief in een goede pan braad. Het zou zonde zijn als die aan de pan gaat vastkoeken. Daarnaast zou je kunnen investeren in een ovenpan!

Tip 3. Gebruik een kookthermometer voor een goede kerntemperatuur. 

Tip 4. Laat de rosbief goed rusten in een aluminiumfolie. Op deze manier worden de sappen gelijkmatig verdeeld.

Tip 5. Houd rekening met ongeveer 150 gram pp.

Rosbief braden in pan

Naast de oven kun je in de pan ook gemakkelijk je rosbief braden.

  • Haal de rosbief 20 minuten van te voren uit de koelkast.
  • Voeg een grote klont boter in de pan en kruid ondertussen het vlees. 
  • Laat de boter smelten en en leg de rosbief in de pan.
  • Schroei de rosbief aan alle kanten dicht.
  • Verlaag nu het vuur en leg de deksel half op de pan.
  • Laat het vlees gedurende 30 minuten rustig braden. Keer ondertussen het vlees regelmatig om.
  • Gaarheid bereikt? Laat de rosbief 10 minuten rusten in aluminium folie.