Kooktijd witlof

Kooktijd witlof

De groente die bekendstaat om de heerlijke combinatie met ham en kaas, witlof! De groentesoort die niet het hele jaar te verkrijgen is, maar toch ontzettend bekend is in ons land. Het koken van witlof is een van de manieren waarop je witlof kan bereiden. Daarnaast is het zelfs mogelijk om de witlof rauw te eten in een salade of om te bakken, smoren en braden. Ben je benieuwd hoe lang je witlof moet koken? Of hoe je een witlof salade maakt? Lees dan snel verder!

Hoe lang moet witlof koken?

Maar nu is natuurlijk de vraag “Hoe lang moet je witlof koken?”. Gemiddeld kook je witlof tussen de 12-15 minuten afhankelijk van de grootte van de witlof. Wil je bijvoorbeeld witlof in de oven maken? Het is dan belangrijk dat je de witlof kort kookt, voordat je ze de oven doet. Hierbij is het belangrijk dat je de witlof in niet al te kleine stukken snijdt en dat je het goed laat uitlekken!

Witlof salade maken

Rauwe witlof kun je gemakkelijk gebruiken in een salade. De smaak is meer bitter dan bijvoorbeeld ijsbergsla, maar zeker niet minder lekker! Daarnaast kun je eindeloos variëren met het gerecht. Maak er bijvoorbeeld een frisse salade van of een goed vullende maaltijdsalade. Wij hebben de lekkerste witlof salades op een rijtje gezet:

  • Witlofsalade met ei, selderij en appel
  • Witlofsalade met kip, peer en walnoot
  • Witlofsalade met geitenkaas en walnoot
  • Witlofsalade met appel, sinaasappel en pecannoot

Een luchtige, knapperige witlofsalade gaat erg goed samen met een zwaarder gerecht waar bijvoorbeeld aardappel, vlees of vis een hoofdrol speelt. 

Witlof koken

Ondanks de tijdsindicatie is het natuurlijk fijn om te weten hoe je nou stap voor stap je witlof moet koken. 

Stap 1. Maak de witlof schoon. Dit doe je door het harde stronkje aan de onderkant eraf te snijden. Dit is erg bitter en vaak niet smakelijk.

Stap 2. Snij de schoongemaakte witlof in stukken. Zorg ervoor dat je ze niet te klein snijd.

Stap 3. Breng een ruime pan met water aan de kook. Wil je een minder bittere smaak aan de witlof? Voeg dan een scheutje melk toe.

Stap 4. Kookt het water? Voeg voorzichtig de witlof toe en laat het zo’n 12-15 minuten koken.

Stap 5. Giet de witlof af en laat de witlof uitlekken. 

Stap 6. Verwerk de witlof in het gerecht