Witlof smoren

Witlof smoren

De groente die bekendstaat om de heerlijke combinatie met ham en kaas, witlof! De groentesoort die niet het hele jaar te verkrijgen is, maar toch ontzettend bekend is in ons land. Het smoren van de witlof is een van de manieren waarop je witlof kan bereiden. Daarnaast is het zelfs mogelijk om witlof rauw te eten in een salade of om te bakken, grillen en braden. Ben je benieuwd hoe lang je witlof moet smoren? Of hoe je een witlof moet koken? Lees dan snel verder!

Smoren witlof

Witlof smoren is een gemakkelijke manier om de witlof te bereiden. Je verwijderd de buitenste blaadjes van de witlof en maakt hem goed schoon onder de kraan. Vervolgens snijd je de onderkanten van de witlof eraf, dit is vaak erg hard en bitter. Smelt ondertussen boter in de pan en bak hierin de witlof op hoog vuur aan. Strooi vervolgens peper, zout en andere geliefde kruiden op de witlof. Voeg een klein beetje water of bouillon toe en leg de deksel op de pan en zet het vuur laag. Laat de witlof zo’n 15 minuten zachtjes door smoren.

Witlof koken

Je kunt witlof ook gemakkelijk in de pan koken. Maar nu is natuurlijk de vraag “Hoe lang moet je witlof koken?”. Gemiddeld kook je witlof tussen de 12-15 minuten afhankelijk van de grootte van de stukken witlof. 

Ondanks de tijdsindicatie is het natuurlijk fijn om te weten hoe je nou stap voor stap je witlof moet koken. 

Stap 1. Maak de witlof schoon. Dit onderkant eraf te snijden en de witlof goed te spoelen onder de kraan.

Stap 2. Snij de schoongemaakte witlof in stukken. Zorg ervoor dat je ze niet te klein snijd.

Stap 3. Breng een ruime pan met water aan de kook. Wil je een minder bittere smaak aan de witlof? Voeg dan een scheutje melk toe.

Stap 4. Kookt het water? Voeg voorzichtig de witlof toe en laat het zo’n 12-15 minuten koken.

Stap 5. Giet de witlof af en laat de witlof uitlekken. 

Stap 6. Verwerk de witlof in het gerecht

Witlof smoren in boter

Door witlof te smoren in boter krijgt je witlof een sterkere en romigere smaak. Witlof is van zichzelf erg bitter, dus door boter toe te voegen wordt de bittere smaak minder sterk. De stappen om witlof te smoren in boter zijn hetzelfde als je het normaal ook zou doen. Het enige verschil is dat je extra boter toevoegt tegelijkertijd met het water/bouillon.