Een eitje, heerlijk bij een asperge salade of zelfs in een pasta gerecht. Een ei koken, het lijkt zo simpel. Maar toch gaat het nog heel vaak mis. Net iets te hard of juist veel te zacht. Een ei koken hangt van verschillende factoren af. Zo is het belangrijk om te kijken of je het ei al in koud of warm water laat meekoken, daarnaast spelen versheid en grootte ook een rol. Ben je benieuwd wat de juiste tijden zijn voor een hard of zacht gekookt ei? Lees dan snel verder!
Kooktijd hardgekookt ei
Voor een hardgekookt ei maakt de tijd vaak iets minder uit dan een zacht ei, dat je perfect moet timen.
Voor een hard gekookt ei gelden de volgende tijden:
Ei in het water vanaf het moment dat het water kookt: 8 minuten
Ei in koud water en laten meekoken : 7 minuten (vanaf het moment dat het water kookt)
Kooktijd zachtgekookt ei
Voor een zacht ei is het natuurlijk is lastiger te timen, houdt daarom goed je tijd in de gaten.
Voor een zacht gekookt ei gelden de volgende tijden:
Ei in het water vanaf het moment dat het water kookt: 3-4 minuten
Ei in koud water en laten meekoken : 3 minuten (vanaf het moment dat het water kookt)
Voor een halfzacht gekookt ei gelden de volgende tijden:
Ei in het water vanaf het moment dat het water kookt: 5-6 minuten
Ei in koud water en laten meekoken : 4-5 minuten (vanaf het moment dat het water kookt)
Ei koken
Naast deze vaste tijden zijn er ook nog andere factoren waar je mee rekening moet houden:
- Wil je een klein ei (s) koken? = 1 minuut minder
- Wil je een ei direct uit de koelkast koken? = 1 minuut langer
- Wil je een groot ei (xl) koken? = 1 minuut langer
- Wil je een zeer vers ei koken? = 1 minuut langer