Hoe je zelf de lekkerste groene smoothies maakt

Groene smoothies zijn een makkelijke manier om meer groente en fruit te eten. En ze zijn nog lekker ook. In dit artikel lees je hoe je zelf de lekkerste groene smoothies in een handomdraai zelf kunt maken.

Waaruit bestaan groene smoothies? 

Groene smoothies bestaan altijd uit 3 basis ingrediënten:

  • Een vloeistof
  • Een groene bladgroente 
  • Fruit

Dit kan eventueel aangevuld worden met extra’s, om de groene smoothie gezonder of lekkerder te maken. Je kunt daarbij denken aan kruiden en superfoods. 

De vloeistof
De vloeistof in groene smoothies is een essentieel onderdeel. Zou je geen vloeistof gebruiken dan zou je smoothie veel te dik blijven om te kunnen drinken. Voor de vloeistof hoef je niets speciaals in huis te halen. Je kunt gewoon kraanwater gebruiken. Wil je de groene smoothie iets extra’s meegeven, meer smaak of voedingsstoffen, dan kan je ook een andere vloeistof gebruiken. Veel gebruikte vloeistoffen voor het maken van groene smoothies zijn ongezoete amandelmelk, sojamelk, kokosdrink, kokoswater of kokosmelk. Je kunt ook gewone koemelk gebruiken, alleen zou dit minder gezond zijn. Bepaalde voedingsstoffen uit de groenten worden dan minder goed opgenomen waardoor je niet optimaal zult profiteren van de gezondheidseffecten.

Per groene smoothie heb je 200 ml vloeistof nodig.

De groene bladgroente
Wat betreft groene bladgroente is spinazie een veel gebruikte groente. Dit omdat spinazie goed rauw gegeten kan worden en zelden spijsverteringsproblemen geeft. De smaak van spinazie zal ook niet snel overheersend zijn. Andere groene bladgroente die gebruikt kunnen worden zijn boerenkool, andijvie, paksoi en snijbiet. Ben je nog niet echt gewend aan het drinken van groene smoothies dan kan je beter niet beginnen met veel boerenkool. Rauwe boerenkool kan lastig te verteren zijn en zo wat ongemakken met de spijsvertering geven. Sommige mensen hebben er overigens helemaal geen problemen mee.

De groene bladgroente zijn het belangrijkste onderdeel van de groene smoothie. Deze leveren grote hoeveelheden vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen. Dit terwijl groene bladgroente laag in calorieën en koolhydraten zijn. Hierdoor kan je er veel van eten zonder dat je je zorgen hoeft te maken of je figuur. 

Fruit
Wat betreft fruit kan je in principe alle fruitsoorten gebruiken. Het is wel goed om in de basis een fruitsoort te kiezen met een niet al te uitgesproken smaak. Denk aan banaan, appel of sinaasappel. Om te kunnen variëren met de smaken kan je andere fruitsoorten gaan toevoegen. Denk daarbij aan aardbeien, meloen, frambozen, blauwe bessen, mango en ananas.

Het fruit in de groene smoothie dient vooral als smaakmaker. Dit naast alle vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen die het bevat. Fruit bevat van nature fruitsuikers en geven zo op een natuurlijke manier smaak en zoetheid aan de groene smoothies.

Ben je nog niet gewend aan het drinken van smoothies dan is het goed om te beginnen met in verhouding meer fruit dan groene bladgroente. Je kunt dan voor 60% fruit en voor 40% groene bladgroente in de groene smoothie doen. Zo wen je aan de smaak van de groene bladgroente. Het fruit zal de smaak van de groene bladgroente doen overheersen zodat je het bittere van de groente niet proeft. Ben je eenmaal gewend aan de smaak van groene smoothies dan is het goed om meer groene bladgroente te gaan gebruiken en minder fruit. Werk toe naar een verhouding van 60% groene bladgroente en 40% fruit. Zo worden de groene smoothies gezonder omdat ze minder suikers en koolhydraten gaan bevatten. De groene bladgroente zijn erg rijk aan voedingsstoffen waardoor de smoothies nog gezonder worden. 

Waarmee maak je groene smoothies?

Groene smoothies kunnen het beste bereid worden met een blender. Sommige mensen zijn voorstander van een slowjuicer maar met een slowjuicer kan je geen groene smoothies maken. Met een slowjuicer maak je groentesappen en geen smoothies. In een slowjuicer blijven de vezels achter waardoor je een sap overhoud. Met een blender worden de gehele vruchten en de groenten fijn gemalen. Alle voedingsstoffen, inclusief de belangrijke vezels, blijven dan bewaard.

Om een groene smoothie te maken voeg je eerst de vloeistof aan de blender toe. 200 ml per persoon. Met een blender kan je maximaal 2 smoothies tegelijkertijd maken, anders zou de blender te vol raken.

Na de vloeistof kan je de groene bladgroente gaan toevoegen. Deze moet je gelijk gaan blenden, nog voordat je het fruit toevoegt. Blend de groene bladgroente op de hoogste stand van de blender. Doe dit zeker wel een minuut zodat alle stukjes goed fijn gemalen zijn.

Hierna kan je het fruit gaan toevoegen. Zorg ervoor dat het fruit klein gesneden is, zodat de blender niet vast loopt. Stukken van 2x2cm of kleiner zijn klein genoeg voor iedere blender. Heb je een krachtige blender dan kan je wat grotere stukken gebruiken. Blend het fruit ook op de hoogste stand mee. Blend het geheel minimaal 1 minuut zodat je een mooie gladde smoothie krijgt. Blijft de smoothie te dik voeg er dan wat extra vloeistof aan toe en blend het opnieuw.

Om een lekkere koele smoothie te maken kan je wat blokjes ijs mee blenden of gebruik maken van ingevroren fruit. Veel soorten fruit kan je ingevroren en kant-en-klaar kopen.

Je kunt de smoothie nog lekkerder en gezonder maken door ook gebruik te gaan maken van kruiden en/of superfoods. Het is wel belangrijk dat je groene bladgroente, vruchten, kruiden en superfoods kiest die wat betreft smaak goed bij elkaar passen. Gezond moet tenslotte ook lekker zijn. Deze 8 heerlijke groene smoothies recepten kunnen je op weg helpen om een echte smoothie kok te worden.