Handige kook hulpmiddelen voor mensen met een handicap

Voor veel mensen met een handicap zijn er veel dingen in het dagelijks leven erg lastig. Wanneer deze mensen in staat zijn om nog op zichzelf te wonen, kunnen er veel problemen opspelen bij de werkzaamheden in de keuken.

Een aangepaste keuken

Er zijn veel mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking die op zichzelf wonen. Het is voor deze mensen erg belangrijk dat zij veilig en goed gebruik kunnen maken van alle faciliteiten in huis. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een aangepaste wc. Deze wordt vaak voorzien van twee beugels waaraan je je op kan drukken vanaf de wc. 

Een andere ruimte die in ieder huis erg belangrijk is, is de keuken. Deze moet voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking goed te gebruiken zijn. Vaak wordt er in deze gevallen gezorgd voor een aangepaste keuken. 

Een aangepaste keuken is vooral voor mensen met een rolstoel erg belangrijk. Een normale keuken zou voor iemand in een rolstoel niet te gebruiken zijn. De aangepaste keuken beschikt meestal over dezelfde onderdelen en apparatuur als een normale keuken. Bij een aangepaste keuken voor iemand met een rolstoel wordt er bijvoorbeeld rekening gehouden met de hoogte. Ook is het voor deze mensen belangrijk dat ze met de rolstoel onder het keukenblad kunnen. Ook een ondiepe spoelbak is een goede oplossing voor iemand in een rolstoel. Op deze manier kan iemand met een beperking goed en veilig gebruik blijven maken van de keuken.

Aangepast keuken- en eetgerei

Om iemand met een handicap op weg te helpen in de keuken wordt er gebruik gemaakt van aangepast keuken- en eetgerei. Op hulpmiddelwereld zijn veel middelen te vinden die kunnen helpen tijdens de werkzaamheden in de keuken en op andere gebieden. 

Deze verschillende hulpmiddelen zijn voor mensen met een handicap in het dagelijks gebruik noodzakelijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan speciaal ontworpen bestek of keukengerei. Een ander goed voorbeeld is een dinerbord met opstaande rand en anti slip. Dit anti slip zorgt ervoor dat je deze niet van de tafel of het aanrecht af kunt schuiven. De opstaande rand zorgt ervoor dat er tijdens het eten geen eten van het bord afschuift. Zo zijn er nog veel andere hulpmiddelen die je tijdens het koken, of tijdens andere werkzaamheden in huis kunnen helpen.

Zelfstandig blijven wonen

Veel mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking hebben problemen met het zelfstandig wonen, aangezien de woning vaak niet geschikt is. Er is weinig keuze wanneer het gaat om geschikte woningen. Deze mensen moeten dus gebruik maken van woningaanpassingen. De voorkeur hierbij gaat meestal uit naar een gelijkvloerse woning. Dit bespaart al veel problemen in het dagelijks gebruik van je woning. 

Wanneer het voor iemand met een handicap niet mogelijk is om zelfstandig te wonen, is er nog de optie om onder begeleiding te wonen. Je woont dan in een eigen woning maar hebt eigenlijk 24/7 begeleiding. Wanneer een eigen woning niet mogelijk is kan er worden gekozen voor het wonen in een tehuis.