Voor- en nadelen van voedingssupplementen

Misschien herken je het zelf wel: je bent altijd druk, druk en nog eens druk. Je vliegt van hot naar her en hebt amper tijd om te eten – laat staan koken. Dus je kiest maar weer voor een afhaalpizza of maaltijd van de snackbar. Hoe lekker dat ook is, door constant dit soort ongezonde maaltijden te eten kun je een gebrek aan vitamines opbouwen. Zoals je misschien wel weet, zijn vitamines belangrijk voor een gezond en evenwichtig leven. Daarom is het aan te raden om vitamines en voedingssupplementen te gaan slikken. In dit artikel lees je er meer over.

Wanneer kiezen voor extra vitamines of supplementen?

Natuurlijk is het sowieso aan te raden om je eetgewoonte aan te passen wanneer je echt alleen maar ongezonde maaltijden eet. Vitamines en voedingssupplementen werken immers het beste in een gezond voedingspatroon waarin je veel afwisselt met etenswaren en maaltijden. Wanneer je het idee hebt dat je in zo’n geval alsnog te weinig vitamines binnen krijgt, is het zeker aan te raden om te kiezen voor supplementen. 

Door ongezond eten kun je je bijvoorbeeld lusteloos voelen of kun je last krijgen van maagzuur. Om weer wat extra energie te krijgen, zijn vitamines eigenlijk onmisbaar in je dieet. Het is niet voor niets zo dat voedingssupplementen met vitamine B, C en D erg populair zijn. Dergelijke vitamines zijn goed voor de weerstand en je energie. Je koopt dit soort supplementen tegenwoordig heel snel en goedkoop met een Vitaminstore kortingscode in de desbetreffende webshop.

Voordelen van voedingssupplementen en vitamines

Het nemen van extra voedingsstoffen kan veel voordelen bieden voor je gezondheid en algehele gesteldheid. Je moet onthouden dat dergelijke supplementen altijd een toevoeging zijn op je gewone voeding. Dat betekent dus dat je er alsnog voor moet zorgen dat je voldoende groente en fruit binnenkrijgt, evenals maaltijden in een evenwichtig voedingspatroon. Pas dan kunnen supplementen goed werken. Een aantal voordelen van vitamines en voedingssupplementen is:

  • Je weerstand zal aanzienlijk verbeteren wanneer je met regelmaat extra vitamines tot je neemt. Je immuunsysteem heeft namelijk een heleboel vitamines nodig om sterk te zijn. Denk naast vitamines ook aan andere supplementen, zoals ijzer, zink en magnesium.
  • Met het nemen van voedingssupplementen kun je je energieker voelen. Juist doordat je druk bent en je daardoor wellicht minder gezond eet kun je je futloos voelen. Om je toch wat beter te voelen kunnen extra vitamines zeker helpen.
  • Extra vitamines en mineralen zijn goed voor je spieren en gewrichten, waardoor je optimaal kunt bewegen zonder dat je ergens last van krijgt.
  • Met sommige voedingssupplementen kun je bepaalde kwaaltjes bestrijden. Er zijn bijvoorbeeld supplementen die ervoor zorgen dat je beter in slaap kunt vallen of die ervoor zorgen dat je darmen minder verstopt raken.
  • Je kunt kiezen voor multivitamines waarbij één supplement gelijk staat aan verschillende vitamines. In multivitamines vind je een combinatie van ijzer, calcium en diverse vitamines zoals B, C en D.

Nadelen van voedingssupplementen en vitamines

Hoewel het in eerste instantie gek lijkt dat er nadelen te vinden zijn aan extra vitamines zijn er zeker enkele kanttekeningen waar je rekening mee moet houden. Per persoon kunnen dit soort supplementen bijvoorbeeld anders vallen en werken. Daarom raadt de huisarts het bijvoorbeeld af om zomaar willekeurig extra vitamines te nemen. Wanneer je er zeker van wilt zijn welke vitamines jouw lichaam nodig heeft, kun je een bloedanalyse laten doen bij de dokter. Op die manier voorkom je vervelende uitwerkingen, kwaaltjes en zelfs aandoeningen. Nadelen van voedingssupplementen en vitamines zijn onder andere:

  • Sommige mensen voelen zich door het nemen van supplementen direct beter, waardoor ze denken dat dit alleen ligt aan de extra vitamines. Daardoor kunnen zij het belang van gezonde voeding vergeten, waardoor ze alleen maar ongezond gaan eten. Natuurlijk is het niet gezegd dat dit bij iedereen gebeurt, maar het is wel een ‘nadeel’ om in de gaten te houden. Extra vitamines zijn nooit een vervanger van je maaltijd.
  • Een ander nadeel van extra voedingssupplementen is dat het kan betekenen dat je te veel vitamines inneemt. In eerste instantie klinkt dat niet zo gevaarlijk, maar dat kan het uiteindelijk wel zijn. Je kunt bijvoorbeeld door te veel vitamine C in je lichaam last krijgen van je blaas. Te veel ijzer kan weer leiden tot een overschot aan ijzer waardoor je problemen met je lever kunt krijgen. Zo is er bij iedere vitamine wel iets op te noemen. In zo’n geval kan een analyse bij de huisarts dus zeker goed uitpakken, omdat je dan precies weet wat je wel of niet nodig hebt.