Netjes de tafel dekken: dít zijn handige tips

round blue and white ceramic plate two forks two knives and wine glass

Op een reguliere dag, voor een feestdag of als er visite komt: pak af en toe lekker uit met het aankleden van de tafel! Het geeft namelijk echt voldoening om soms uitgebreid te tafelen in eigen huis. Alsof je in een restaurant zit. Ben je benieuwd naar tips om de tafel netjes te dekken? Lees dan snel meer.

Fraai servies en bestek

De beste manier om iets mooi te creëren op tafel: kies voor geschikt serviesgoed en bestek! Hoewel je doorsnee, eenvoudig serviesgoed op tafel kunt plaatsen, valt het geheel toch wel net dat beetje meer op als je kiest voor bijzondere designs. Denk aan HKliving servies: enorm geliefd voor de styling. De borden, kommen en bekers springen namelijk direct in het oog. Als je dat wat te bont vindt, kun je voor een andere look kiezen, die net wat subtieler is. Er is genoeg keuze!

Etiquette voor tafel dekken

Wil je het helemaal volgens het boekje doen? Dan volg je de etiquette bij het dekken van de tafel! Dit wordt in restaurants meestal ook gedaan – laten we dit als uitgangspunt nemen. Als je meerdere gangen serveert, stapel je de borden op elkaar. Groot onderbord onderaan, klein bord voor voorgerecht bovenaan. Het bord voor het hoofdgerecht kun je in het midden plaatsen, óf apart houden om kort voor te verwarmen in de oven! Dan het bestek. Vorken liggen links, messen en lepels liggen rechts. De messen liggen het dichtst naast het bord, de lepel ligt verder van het bord af. Plaats trouwens enkel een lepel op tafel als je soep serveert! De snijkant van het mes richt je naar het bord. Het bestek dat als eerst nodig is, ligt aan de buitenkant. Gebruik je ook dessertbestek? Dit leg je horizontaal neer, aan de bovenzijde van het bord. De glazen plaats je boven het bord, aan de rechterkant.

Net tafelkleed als basis

Je kunt het servies en bestek direct op de tafel plaatsen. Het is echter gebruikelijker om de basis te leggen met een tafelkleed. Placemats zijn tevens veel in gebruik, maar ogen niet zo chic. Kies daarom liever voor een elegant tafelkleed, in een kleur als roomwit of crème. Zo’n tijdloos kleed kan altijd! Al is het ook passend om voor een subtiel patroon te gaan, zoals een streep.

Servetten zijn onmisbaar

Bij een net diner hoort ook een servet! Bedenk je maar eens: ook in een restaurant krijg je dit er altijd bij. Of je nu een servet van papier of van stof kiest, dat maakt in principe weinig uit. Een papieren servet is er vaak in een leuk printje te vinden – wellicht dat je dat vrolijk vindt staan op tafel. Er is zelfs een officiële plaats op tafel voor een servet: links naast het bord. Wat een plaatje!