Bier over datum – Veel lekkerder dan vers!

Heb jij nog een aantal biertjes in de koelkast liggen, waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken en vraag jij je af of je deze nog wel kunt drinken? Dan is het natuurlijk wel fijn om te weten of het überhaupt nog kan. Om je een eindje op weg te helpen, is het goed dat we eerst gaat kijken naar wat een houdbaarheidsdatum nu daadwerkelijk zegt over een bepaald product, in dit bijzondere geval dus over bier. Dus heb jij nog een aantal flesjes in de koelkast of kelder liggen en is de houdbaarheidsdatum verstreken, dan is het zeker verstandig om even goed op te letten.

Wat is het nu van een houdbaarheidsdatum?

Wanneer we het hebben over een houdbaarheidsdatum op producten, dan kunnen we deze indelen in twee verschillende categorieën. De eerste is de tenminste houdbaar tot en de andere is ‘te gebruiken tot’. De eerste is ook degene die staat vermeld op bier. Dit wil niets meer zeggen, dat na het verstrijken van deze datum de smaak, kleur en geur niet meer volledig kan worden gewaarborgd. Staat er te gebruiken tot, dan mag je het na deze datum niet meer eten of drinken. Hierbij moet je denken aan vleeswaren etc. Op bier staat dus tenminste houdbaar tot. Je kunt het dus prima naar de houdbaarheidsdatum drinken, maar let wel op! Een normaal biertje verliest namelijk juist wel z’n smaak, geur en kracht.

Bier is over datum wat nu?

Is je bier over datum en vraag jij je af wat je hiermee moet? Dan is het goed om in je achterhoofd te houden dat bieren boven de 10 % alleen maar beter worden naarmate de tijd vordert. Niet voor niets laten daarom ook ontzettend veel mensen een speciaalbiertje een paar maanden langer rijpen. Dit zorgt vaak voor een wat vollere smaak, doordat het proces van doorrijpen door de aanwezigheid van de verschillende aroma’s verder wordt voortgezet in de fles. Overigens geldt dit niet voor alle bieren. Een normale ‘pils’ met een alcoholpercentage van +/- 5% zal er niet heel veel beter op worden wanneer je deze enkele weken of zelfs maanden na het verstrijken van de datum. Een imperial bier daarentegen komt juist extra goed tot z’n recht wanneer je deze een tijdje langer laat rijpen. Heb je dus een favoriet biertje, dan is het goed er een aantal meer in te slaan, zodat je deze een aantal weken of maanden kunt laten rijpen.