De duurste noten ter wereld

Noten zijn niet alleen een bron van essentiële voedingsstoffen en gezonde vetten, maar verschillende soorten noten staan ook bekend als een luxegoed. In deze blog laten we je kennismaken met de duurste noten ter wereld.

Macadamianoten

Macadamianoten hebben een heerlijke romige en boterachtige smaak. Macadamianoten staan bekend als de duurste noten ter wereld. De hoge kosten zijn te wijten aan het intensieve arbeidsproces om de noten te oogsten en teelten. 

  • Het duurt gemiddeld tussen de 7 en 10 jaar voordat de boom op zijn vruchtbaarst is.
  • Er is zo’n 300 kg per vierkante centimeter nodig om de harde schaal van de macadamianoot te kunnen breken.

Dit intensieve teeltproces, gecombineerd met de langzame groei en de specifieke klimaateisen, maakt dat de macadamianoot een kostbare delicatesse is. Macademia noten kopen kan dan ook een dure bezigheid zijn.

Pijnboompitten

Pijnboompitten zijn de zaden van de dennenboom. Pijnboompitten groeien in de kegels van bepaalde dennensoorten. Het verzamelen van de kleine zaadjes uit de kegels is een tijdrovend en arbeidsintensief proces. Voordat je de pijnboompitten uit de dennenappel kunt krijgen, moet je deze eerst drogen. Wanneer je de gedroogde dennenappel vervolgens schudt, komen de pitten vrij. 

Net zoals bij de macadamianoot, is het dus vooral het arbeidsintensieve en tijdrovende proces wat de hoge prijs bepaalt. Tegenwoordig is het oogstproces wel geautomatiseerd en worden de vruchten machinaal geschud. Maar ook met het gebruik van de machines, blijft het een bewerkelijke klus. De pijnboom groeit ook nog erg traag en er zijn heel wat pijnappels nodig om tot één kilo pijnboompitten te komen. 

Pistachenoten

De pistachenoot wordt ook wel de ‘groene juweel’ genoemd. Net zoals de macadamianoot en de pijnboompit, is het oogsten en teelten van de pistachenoten een tijdrovend proces. De pistachenoten groeien in trossen, vergelijkbaar met druiven. Het kost veel werk om pistachenoten van goede kwaliteit te krijgen, omdat je er een specifiek klimaat voor nodig hebt. Zo moet de grond niet worden bemest en moet er worden gezorgd dat de zon de noten niet verbrandt. Daarnaast duurt het ongeveer 20 jaar voordat de bomen volop beginnen te produceren. 

Zoals je ziet hebben alle drie bovengenoemde dure notensoorten enkele dingen met elkaar gemeen. De hoge prijs van de dure notensoorten wordt bepaald door: 

  • Het arbeidsintensieve teeltproces
  • De specifieke klimaateisen
  • De lange rijpingstijd van de bomen
  • De complexiteit van de oogst.

Deze exclusieve noten kunnen op verschillende manieren worden gebruikt om gerechten een luxe twist te geven. Denk aan een romige macadamianoten crème als basis voor een rijke saus. Of verrijk je frisse salade met geroosterde pijnboompitten, of sluit je diner af met een verfijnde pistache-ijs. 

De duurste noten ter wereld zijn meer dan alleen een voedzame snack. Ze zijn een symbool van luxe, verfijning en culinaire rijkdom. De luxe noten kun je gebruiken om je gerechten naar een hoger niveau te tillen. Je kunt er ook voor kiezen om de noten met a-kwaliteit en exclusiviteit cadeau te geven aan een dierbare.