Oude woning? Hier moet je op letten!

Asbestzakken

Heb je een wat oudere woning of ga je een oude woning kopen? Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Natuurlijk hadden ze vroeger niet dezelfde technologie en kennis als wij nu hebben en dit komt vaak ook terug in een oude woning. Gelukkig hebben wij hier een aantal tips om je op weg te helpen! 

Bouwjaar

Let bij het kopen altijd op het bouwjaar van de woning. Bij woningen met een bouwjaar van 1920 – 1945 komt vaak voor dat ze slecht geïsoleerd zijn. Daarnaast is de indeling van kamers ook niet altijd optimaal. Het is altijd goed om na te vragen bij de vorige eigenaar of hij/zij al maatregelen heeft genomen om het huis op te knappen. Als dat niet zo is kan het zijn dat je nog extra hoge kosten kunt krijgen. Deze zijn onder andere voor het vervangen van de waterleidingen en riolering en het plafond en eventuele rookkanalen. 

Het is vooral belangrijk om te kijken naar de waterleidingen! In deze periode maakte ze gebruik van lood voor hun waterleidingen. Dit kan dus in het drinkwater terecht komen en ook schadelijk zijn. 

In de jaren ná 1945 zijn de woningen verbeterd, maar ook hier zijn nog punten om bij op te letten. Veel woningen maakten gebruik van vurenhouten gevelkozijnen en dit kan rotten. Deze moet je dus ook vervangen als je het huis koopt. Ook zijn er veel vloeren gemaakt van Kwaaitaal of Manta en dit kan ervoor zorgen dat er betonschade ontstaat. 

Asbest

Eén van de belangrijkste punten om op te letten bij het kopen van een oude woning is asbest. Voorheen werd dit gebruikt als bouwmateriaal, dus in oude huizen kan het vaak voorkomen dat het nog aanwezig is. Asbest is erg schadelijk en het wordt in 2024 ook verboden om te gebruiken in daken. Vooral bij woningen die 1945-1990 zijn gebouwd komt er asbest voor. Asbest komt voornamelijk voor in het dak, gevels en golfplaatdaken op garages en schuren. 

Asbest is niet schadelijk, zolang deze vast zit en afgeschermd. Ga je dus een oud huis verbouwen? Ga dan zeer voorzichtig te werk! Zorg ervoor dat je eerst nagaat of er eventueel asbest aanwezig kan zijn. Door het te laten onderzoeken door een professioneel bedrijf, weet je pas 100% zeker of je woning asbest heeft. Heeft je woning asbest? Dan is het aan te raden om het te laten verwijderen. Hiervoor heb je wel speciale asbestzakken nodig, maar je kunt ook een professioneel bedrijf inschakelen. 

Er zijn dus verschillende factoren waar je rekening mee moet houden bij het kopen of hebben van een oud huis. Hopelijk heb je na het lezen van deze blog meer kennis over de gevaren van het kopen of hebben van een oud huis.