Trends in duurzame verpakkingen

De wereldwijde problemen van het milieu en klimaatverandering worden bijna onmogelijk om te negeren. Tegenwoordig is er steeds meer vraag naar duurzame producten en verpakkingen. Daarom nemen bedrijven vandaag de dag meer verantwoordelijkheid bij het creëren van duurzame en milieuvriendelijke verpakkingen. In dit artikel lees je over de innovatieve trends op het gebied van duurzame verpakkingen.

Frietbakjes

Tegenwoordig is er ook een duurzame oplossing voor de oude plastic frietbakjes. Er zijn namelijk kartonnen frietbakjes die milieuvriendelijk zijn. Deze frietbakjes worden gemaakt van duurzame karton. De bomen waar karton van gemaakt is komen uit duurzame bossen. De bomen worden namelijk weer teruggeplant. Met het PEFC™ en FSC® keurmerk kun je aan de consumenten laten zien dat je verpakking duurzaam zijn.

Plantaardige plastic

De productie van plantaardige plastic neemt toe en verschillende bedrijven laten zien dat efficiënte productie van plastic uit hernieuwbare bronnen mogelijk is. Een voorbeeld hiervan is de samenwerking tussen enkele grote merken zoals Coca-Cola, Nestle en Nike en het World Wildlife Fund bij de oprichting van de Bioplastic Feedstock Alliance (BFA), een samenwerking die gericht is op het stellen van normen voor het begeleiden van de ontwikkeling van plantaardige plastic afgeleid van grondstoffen zoals maïs en suikerriet.

Daarnaast zijn eind 2013 BFA en andere duurzaam ingestelde bedrijven opgericht die laten zien dat plastic en minder duurzame verpakkingsmaterialen de komende jaren uit de verpakking en de productie van producten zullen verdwijnen. Soortgelijke trends tonen aan dat we op het gebied van verpakkingen niet zo afhankelijk zijn van aardolie.

Milieuvriendelijke koffiepads

De markt voor koffiepads voor eenmalig gebruik is enorm in de Verenigde Staten en Europa. Hoewel ze handig zijn voor consumenten vormt het afval dat ze produceren een enorm probleem. De meest koffiepads bestaan namelijk uit plastic, een aluminium voering of deksel en een filter. Het is een product dat niet gemakkelijk gerecycled kan worden.

Gelukkig helpen producenten het probleem op te lossen door milieuvriendelijke producten te produceren die zelfs kunnen worden gecomposteerd. De komende jaren zal de populariteit van milieuvriendelijke verpakkingen en producten alleen maar toenemen. Steeds meer bedrijven worden zich namelijk bewust van de negatieve impact van hun producten op het milieu en willen hier verandering in brengen.