Zo kun je duurzaam zijn!

duurzaam

Het wordt tegenwoordig steeds belangrijker om bewuster te zijn van het milieu en duurzaam te zijn. Bedrijven doen er volop aan mee, maar ook individuen doen eraan mee. Ben jij al bezig met duurzaamheid? Of wil je graag beginnen, maar weet je niet hoe? Lees dan snel verder! Hier lees je over enkele simpele manieren om duurzaam bezig te zijn. 

Bewust met energie 

Energie kost niet alleen veel geld, maar het winnen van energie is ook schadelijk voor het milieu. Mits je natuurlijk een milieuvriendelijke vorm gebruikt zoals zonnepanelen. Dat is wel een hele uitgave en niet iedereen kan zonnepanelen veroorloven. Iets wat je dan kunt doen is gewoon al wat bewuster omgaan met energie. Laat jouw apparaten niet op standby staan en zet ze volledig uit.

En probeer ook niet jouw apparaten continu aan een lader aan te sluiten. Laad ze alleen indien het nodig is. Probeer ook bij de aankoop van nieuwe apparaten goed te kijken naar het energielabel. Minder zuinige apparaten zullen vaak wel goedkoper zijn, maar uiteindelijk help je jezelf en de aarde er niet mee. 

Natuurlijk niet alleen energie belangrijk, maar ook watergebruik. Je kunt hier al zelf kleine maatregelen bij nemen om zuiniger te zijn. Denk hierbij aan het uitzetten van de kraan als je tanden poetst of korter douchen. Je kunt ook een regenton aanschaffen als je veel water gebruikt voor de tuin. 

Recycle en koop tweedehands 

Je kent het vast wel. Je hebt zoveel rotzooi in huis liggen en je moet ervan af. In plaats van al die spullen weg te gooien, kun je het ook recyclen. Recyclen? Wat bedoel je daar nou mee? Nou heel simpel gezegd, geef het aan iemand die het wel nog kan gebruiken! Misschien heb je nog wel een oude kast liggen waar je vanaf wilt. Probeer dan eerst te zoeken naar andere mogelijkheden dan het naar de stort te brengen. Het verwerken van al het afval dat kost namelijk ook veel energie en het zorgt voor veel CO2 uitstoot.

Probeer ook te kijken naar tweedehands producten.  Sommige dingen hoef je niet per se nieuw te hebben. Zo kun je bijvoorbeeld prima tweedehands bureaustoelen of kasten gebruiken. Natuurlijk moeten ze nog wel heel zijn, maar het scheelt al heel veel als je een tweedehandsje koopt. Vooral omdat je dus ook voorkomt dat ze bij de stort terecht komen, waar ze in een lang recycle process terecht komen. De productie van nieuwe producten is toch één van de grootste CO2 lasten die het broeikaseffect veroorzaken. 

Zoals je ziet zijn er veel simpele dingen die je kunt doen om duurzamer te zijn. Je hoeft niet per se een arsenaal aan zonnepanelen aan te schaffen en het is nog heel makkelijk te doen ook!