Wat je moet weten over groentesap

Gezondheidsorganisaties hameren erop dat we voldoende groente moeten eten. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. De hoeveelheden groente die zij adviseren zijn hoeveelheden waaraan slechts 5% van de bevolking komt. Het advies is om dagelijks 250 gram groente te eten. Dat is bijna een bord vol. Om toch aan voldoende groente te komen drinken steeds meer mensen groentesap. Het vormt een makkelijke, smakelijke en snelle manier om het lichaam te voorzien van de broodnodige voedingsstoffen. In dit artikel zetten we een aantal feiten over groentesappen op een rijtje.

Denk aan voedselveiligheid

Veel mensen maken zelf hun groentesappen, dat is vaak goedkoper dan de groentesappen kant-en-klaar kopen. Maak je zelf je groentesappen dan is het belangrijk om deze na bereiding direct te drinken. Omdat de voedingsstoffen op dat moment het best bewaard zijn maar ook omdat zelfgemaakte groentesap niet gepasteuriseerd is. Bacteriën kunnen in de groentesap gaan groeien en kunnen zo voedselvergiftiging veroorzaken.

Het maken van groentesappen kost veel tijd. Het is daarom goed om daar voldoende tijd voor in te plannen. Wil je zelfgemaakte groentesap bewaren dan kan je dit een dag lang in de koelkast bewaren. Wil je de zelfgemaakte groentesap langer bewaren vries het dan direct na bereiding in. Bij een temperatuur van -18 graden Celsius kan vers ingevroren sap tot 3 maanden bewaren.

Biologisch groentesap

Veel mensen drinken groentesap vanwege de detox-werking. De sappen ondersteunen namelijk de lever en de nieren bij het uitscheiden van afvalstoffen. In ons lichaam zitten veel afvalstoffen die afkomstig zijn van allerlei bronnen zoals bestrijdingsmiddelen, medicijnen, alcohol, luchtvervuiling en cosmetica. Willen we ons lichaam ondersteunen bij het zuiveren dan is het natuurlijk niet de bedoeling dat we dat doen met groentesap waarop mogelijk pesticiden zitten. Voor het maken van een glas groentesap heb je ongeveer 400 gram verse groente nodig. Een glas groentesap kan daardoor behoorlijk veel pesticiden bevatten. Het beste maak je daarom gebruik van biologische groenten. Dit hoeft geen groente van eerste kwaliteit te zijn. De zogenaamde buitenbeentjes – groente die cosmetisch minder mooi is – zijn ideaal voor het maken van groentesappen. Zodra je sap van deze groente hebt gemaakt dan zie je toch niet meer of je rechte of kromme komkommers hebt gebruikt.

Varieer met groentesoorten

Iedere groentesoort heeft een eigen unieke samenstelling wat betreft vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen. Wil je ervan verzekerd zijn dat je lichaam alle essentiële voedingsstoffen binnen krijgt dan zorg je voor veel variatie in de groentesappen die je maakt. Uitdaging daarbij kan zijn dat je groentesoorten moet kiezen die wat betreft smaakbeleving elkaar aanvullen en niet tegen werken. Het is daarom goed om gebruik te maken van groentesap recepten. Deze zijn door andere beproefd zodat jij er zeker van bent dat je groentesap goed zal smaken.

Iedereen heeft wel een favoriete groente. Het heeft gezondheidsrisico’s als je altijd je sappen van dezelfde groentesoort maakt. Je kan dan een overschot krijgen van een bepaalde vitamine die in je favoriete groente rijk vertegenwoordigd is. Dit kan soms problemen geven met bepaalde soorten medicijnen. Zo is spinazie rijk aan vitamine K. Deze vitamine kan bij hoge dosseringen een wisselwerking krijgen met medicijnen die bloedstolling tegen gaan.

Let op suikers

Het is gebruikelijk om een groentesap op smaak te brengen met wat vruchtensap. Als je regelmatig groentesap drinkt en wat overgewicht hebt dan loont het om de hoeveelheid vruchtensap in de gaten te houden. Vruchtensap is in tegenstelling tot groentesap rijk aan natuurlijke suikers. Deze suikers zorgen voor zoetigheid maar leveren ook de nodige calorieën. Probeer daarom het aandeel vruchtensap, in je groentesap, zo laag mogelijk te houden. Net voldoende om iets zoets aan je groentesap mee te geven maar niet zoveel dat je sapje in een caloriebom veranderd.

Groentesap is geen vervanging voor groente

Groentesap is een mooie aanvulling op de groente die je eet. Het is geen vervanging voor de groente die je eet. Sommige gezondheidsgoeroes claimen dat het drinken van groentesappen beter is dan het eten van groenten. Dit is niet het geval en het drinken van groentesap is hooguit net zo goed als het eten van groente. Een voordeel van het eten van groenten is dat je bij het eten de voedingsvezels binnen krijgt. Bij het drinken van groentesap krijg je deze niet binnen. De vezels blijven als pulp in de slowjuicer achter. Voedingsvezels zijn nodig voor een gezond microbioom. Het microbioom is het geheel van micro-organismen die leven in het spijsverteringskanaal. Ze zijn belangrijk voor onze gezondheid en het immuunsysteem. Zou je helemaal geen groenten meer eten dan kan het microbioom verzwakken waardoor de weerstand achteruit kan gaan.

Vezels zijn ook nodig voor een goede stoelgang en mogen daarom niet in een verantwoord dieet ontbreken. Een ander voordeel van vezels is dat deze zorgen voor een vol gevoel. Eet je een bord groente dan hebt je een vol gevoel. Drink je het groentesap – van dezelfde hoeveelheid groente – dan geeft dit geen verzadiging. Ben je aan het lijnen dan is het daarom goed om (ook) groente te eten. De vezels vullen je maag en nemen hongergevoelens weg.

Een voordeel van groentesap is dat de vitamines beter bewaard zijn gebleven dan in gekookte groente. Maak je groentesap met een slowjuicer dan zorgt dit apparaat ervoor dat het sap er langzaam uitgeperst wordt. Hierdoor raakt de groente niet verhit en gaan vitamines niet verloren. Kook je groenten dan lost een deel van de vitamines in het water op. Bij bepaalde groentesoorten kan wel 50% van de vitamines in het water oplossen door het koken. Je zou daarom kunnen zeggen dat groentesappen net zo gezond zijn als rauwkost als het op de vitamines aankomt. Wat betreft de mineralen en spoorelementen maakt verhitting niet uit. Deze kunnen niet verloren gaan.