Tea Pairing: hoe kies je de juiste thee bij een gerecht

Het doel van tea pairing met voedsel is om balans te vinden en een match te vinden die zowel de smaak van het gerecht als de thee verbetert. Begin met het afstemmen van het gewicht en de intensiteit van het gerecht en de thee. De zes soorten thee: wit, groen, geel, oolong, zwart, donker worden over het algemeen (maar niet altijd) intenser naarmate je het spectrum afdaalt met witte thee met de meest delicate en subtiele smaken en mondgevoel, zwarte en donkere thee de diepste smaken en zwarte thee het hoogste tanninegehalte/adstringentie. Als je een gerecht in gedachten hebt waar je een thee bij wilt matchen, let dan op het gewicht van het gerecht en wat voor soort thee een vergelijkbare intensiteit heeft. Je zou bijvoorbeeld een groene thee kunnen combineren met witte vis, of een zwarte thee met rood vlees, maar je zou een witte thee niet combineren met een curry, omdat de delicate tonen van de thee overweldigd zouden worden door de sterke kruidenaroma’s.

Zoek bij tea pairing smaaktonen die bij het eten passen

Je kunt smaken versterken door een thee te kiezen die dezelfde tonen heeft als het gerecht waarmee je het drinkt. Bijvoorbeeld Gyokuro (een groene thee uit Japan, hun grote specialiteit!) die mariene en plantaardige tonen heeft en goed samengaat met een eenvoudig gerecht van witte vis en groene groenten. Zoek smaaktonen die bij het eten passen.

Als je eten en smaak goed kent, begrijp je welke verschillende smaken elkaar aanvullen. Denk aan verschillende soorten voedsel die goed bij elkaar passen. Bijvoorbeeld blauwe kaas en peer, prosciutto en meloen, walnoten en honing, lamsvlees en rozemarijn, chocolade en room. Denk na over smaken die goed passen bij de belangrijkste ingrediënten van het gerecht en zoek dan een thee met die smaken. Je kunt bijvoorbeeld een Chinese zwarte thee met donkere chocoladetonen combineren met een karamel- en notentaart.

Mondgevoel en textuur

De manier waarop eten in je mond aanvoelt, heeft een dramatisch effect op je beleving van dat eten: denk aan knapperige gebakken aardappelen, zijdezachte chocolademousse, zacht langzaam gekookt lamsvlees. Thee heeft ook textuur en de manier waarop het in je mond aanvoelt, kan bijvoorbeeld samentrekkend (uitdrogend gevoel), zacht en zacht of vol (bedekt je mond) zijn.

Een gerecht dat rijk en olieachtig is, zoals rood vlees, werkt erg goed met Sri Lankaanse of Assam zwarte thee, aangezien deze thee vaak een hoog tanninegehalte heeft, wat resulteert in een samentrekkende werking die fungeert als een smaakreiniger tussen elke hap.

Het is belangrijk om goed vertrouwd te raken met de thee waarmee je wil werken, waarbij je observaties op het gebied van geur, smaak en mondgevoel noteert. Vervolgens selecteer je een sleutelsmaak en maak je ‘bruggen’ naar andere smaken. Een thee kan bijvoorbeeld perzikaroma’s hebben, die kunnen worden gecombineerd met ingrediënten zoals kokos, amandelen, bosbessen en honing. Vanaf hier is het gewoon een kwestie van de thee proeven met een selectie van ingrediënten om te bepalen welke combinaties werken en welke niet.

Hoewel men graag denkt en praat over smaaktheorie en koppelingsprincipes, gaat er niets boven gewoon met je instincten meegaan en echt samen eten en thee proeven.