Ziek zijn: hoe vergroot je de kans om dit te voorkomen?

Niemand vindt het leuk om ziek te zijn of zich niet zo lekker te voelen. Door enkele tips en tricks kun je voorkomen dat je ziek wordt. En als je toch ziek bent geworden kun je ook in deze blog lezen hoe je er lekker snel weer bovenop komt. 

Gezond eten 

Door gezond en gevarieerd te eten heb je minder kans op dat je ziek wordt. Dit komt doordat je de vitaminen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft. Hierdoor heb je minder kans om ziek te worden. Gevarieerd eten kan voor sommigen een grote uitdaging zijn. Begin daarom klein met het sowieso eten van twee stuks fruit per dag. Hierdoor krijg je die vitaminen al binnen. Verder is het eten van veel vezels ook belangrijk. Dus door bijvoorbeeld brood te eten of pasta. Je kan kijken in de schijf van vijf over hoe je per dag zou moeten eten. In de schijf van vijf staat namelijk in wat per dag goed is om in te nemen qua voedingsstoffen. Het is goed om kritisch te kijken ook naar hoeveel alcohol je drinkt. Als je veel alcohol drinkt moet je lichaam harder werken om het te verwerken en neemt het niet de juiste voedingsstoffen op. Bekijk daarom kritisch je alcohol consumptie. Ook kun je vitamine pillen innemen als je dat slikt voor jezelf. Dat kan je bijvoorbeeld bewaren in een pillendoosje zodat je in één oogopslag ziet dat je dat die dag moet innemen. 

Bewegen is gezond

Door dagelijks te bewegen ben je erg gezond bezig. Door iedere dag minimaal een half uur te bewegen ben je al goed bezig. Het bewegen kan zijn fietsen, wandelen, hardlopen, oefeningen met een fitness band etc. Het is aan jou om te bepalen wat je gaat doen. Ook kan je natuurlijk gaan tennissen of voetballen. Ook door de meest simpele aanpassing kun je al meer bewegen. Door bijvoorbeeld juist de trap te nemen in plaats de lift of eerder de fiets te pakken dan de auto voor korte afstanden. Ook kun je echt fanatiek gaan sporten met iemand. Als je met z’n tweeën het doet dan heb je sneller motivatie en ben je ook minder snel om niet te gaan sporten. Verder is het fijn om een sportdoel te hebben voor jezelf. Doordat je echt weet waar je het voor doet. Door iedere dag een beetje te bewegen kun je al voorkomen dat je snel ziek wordt. 

Ik ben toch ziek

Als je toch ziek bent geworden dan is het heel belangrijk om voldoende rust te houden en echt goed uit te zieken. Het is belangrijk om genoeg water te drinken als je last hebt van koorts, overgeven of diarree want je verliest dan meer water dan normaal. Als je last hebt van verstopte luchtwegen is het fijn om warm te douchen, stoombad te nemen of het stomen boven een teiltje met kokend water en een handdoek op je hoofd. Blijf lekker warm ook zodat je lichaam niet nog harder hoeft te werken om zichzelf ook warm te houden. Slaap ook lekker veel, dan is je lichaam rustig en kan het extra hard werken om jou sneller beter te laten worden. Ook het eten van veel vitaminen is heel goed voor als je ziek bent. Door lekker veel fruit te eten en gezonde producten ben je veel sneller bovenop. Verder is het fijn om een deur of raam open te doen voor frisse lucht.