Alles over biologische wijnen

biologische wijnen

Mensen willen steeds vaker een duurzame keuze maken, in verschillende facetten van het leven. Zo kiest men ook vaker voor een biologische wijn, omdat men de natuur een warm hart toedraagt. Biologische wijn klinkt goed, maar wat maakt een wijn eigenlijk biologisch? En hoe smaakt biologische wijn? In dit artikel geven we antwoord op deze en andere vragen zodat ook jij binnenkort je eerste biologische wijntje wilt proeven.

Wanneer is een wijn biologisch?

Biologische wijn kenmerkt zich door de manier waarop de wijn tot stand komt. Dit gebeurt op een natuurlijke manier, er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruikt om de groei te bevorderen. Er vindt ook geen genetische modificatie plaats om de druif op kunstmatige wijze te verbeteren.

Om de groei te bevorderen, de druif te verbeteren en ongedierte en onkruid op afstand te houden, worden natuurlijke oplossingen bedacht. Hierbij wordt vaak teruggegrepen naar methodes van vroeger voordat boeren überhaupt een keuze hadden voor natuur belastende middelen. Zo eten schapen het onkruid op of kiest men voor specifieke insecten om schadelijke insecten op te eten.

Hoe herken je biologische wijn?

Een wijn moet aan strikte voorwaarden voldoen voordat deze biologisch genoemd mag worden. Zo moet de wijn op een natuurlijke wijze verbouwd zijn en mag de wijn geen onnodige toevoegingen bevatten. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan om het conserveringsmiddel sorbinezuur toe te voegen aan biologische wijn. De organisatie Skal controleert of een wijn aan deze voorwaarden voldoet. Is de wijn goedgekeurd, dan krijgt de biologische wijn een keurmerk: 12 sterren die samen een blad vormen. Je vindt dit keurmerk op elke fles biologische wijn die in Nederland verkocht wordt.

Smaakt biologische wijn anders?

Een biologische wijn verschilt qua smaak niet veel van een gewone wijn. Kenners zullen echter zeggen dat biologische wijnen beter smaken dan andere wijnen. Uit onderzoek blijkt ook dat een biologische wijn iets hoger scoort dan andere wijnen. Een biologische wijze van telen kan dus een positief effect hebben op de smaak. Uiteindelijk blijft smaak natuurlijk een persoonlijke kwestie, maar je weet het nooit als je niet een keer een goede biologische wijn zoals die van Neleman uitprobeert!