Dit moet je weten over het energieverbruik van keukenapparatuur

energieverbruik keukenapparatuur

Duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol binnen veel huishoudens. Niet voor niets, want de energietarieven blijven stijgen. Mede door een toenemende belasting op gas en stroom. Hoe zit het eigenlijk met het energieverbruik van keukenapparaten? Loont het om de keukenapparatuur wat vaker te laten staan en een simpele maaltijd te bereiden? In dit artikel lees je meer over het energieverbruik van keukenapparatuur. Wat doe jij er momenteel al aan om de energiekosten te drukken? Je zou bijvoorbeeld kunnen overwegen om zonnepanelen op het dak van je huis te leggen. Het is een trend die al jaren in opkomst is. Mede door het feit dat zonnepanelen een steeds hoger gemiddeld rendement bieden en daarbij goedkoper zijn geworden. 

Elektra is goedkoper dan gas

Over het algemeen geldt dat het voordeliger is om voor apparatuur op elektra te kiezen, dan voor apparaten die op gas werken. Een inductiekookplaat is zodoende goedkoper in z’n verbruik dan een kookplaat op gas. Het hangt samen met het feit dat de belasting op gas hard gestegen is, dan de belasting over stroom. De overheid doet er alles aan om het gebruik van gas te ontmoedigen. Niet voor niets worden nieuwbouwwoningen tegenwoordig standaard geleverd zonder gasaansluiting. Mogelijk is het ook voor jou interessant om de huidige kookplaat te vervangen voor een model op stroom. Vergelijk hier ook nog alle energieleveranciers om helemaal goedkoop uit te zijn!

Energielabel van de koelkast en vriezer

Niet alleen de keuze tussen gas en elektra is van invloed op hetgeen je maandelijks betaalt voor het gebruik van de keukenapparaten. Kijk ook goed naar het energielabel van grote stroomverbruikers in de keuken. Dit zijn bijvoorbeeld de koelkast, de vriezer en de vaatwasser. Met name in de zomer verbruiken de koelkast en vriezer veel energie om etenswaren gekoeld te houden. Door voor een apparaat met energielabel A++ te kiezen zorg je dat het energieverbruik van deze apparaten zo laag mogelijk blijft.

Verschillende soorten ovens en magnetrons

Je hebt tegenwoordig keuze uit een oven, een stoomoven, een losse magnetron en bijvoorbeeld een combimagnetron. Welke van deze apparaten verbruikt de minste energie? Vaak is de combimagnetron de meest duurzame keuze. Het apparaat heeft een beperkt vermogen, waardoor het energieverbruik laag is. Wist je dat het zelfs goedkoper is om een gerecht in de magnetron te bereiden, dan op het gasfornuis? Veel mensen vinden het eten wat uit een magnetron komt echter minder lekker, dan wanneer dit verwarmd is op de kookplaat.