Gezonde barbeque gerechten

Met deze zomerse temperaturen komt in menig huishouden de barbecue tevoorschijn. Denk jij bij het woord barbecue aan vette speklappen, druipende worstjes en oneindig veel sausjes? Lees dan vooral even verder of open de link naar dit inspirerende online magazine.

Barbecuen kan namelijk ook lekker en toch gezond zijn! We geven je graag een aantal tips en recepten waarmee jij gezonde maar toch hele lekkere barbecue gerechten kunt serveren.

Gezond dippen

Laat de kruidenboter en de kant- en klare cocktailsauzen achterwege en zet een heerlijke groentedip op tafel.

Boodschappen:

2 komkommers (zonder schil)

500 gram Griekse yoghurt (low fat of 0%)

25 ml extra vierge olijfolie

4 teentjes geperste knoflook

Verse fijngehakte munt naar smaak

Doe de yoghurt en de olijfolie in een grote kom en meng ze. Voeg nu de in hele kleine blokjes gesneden komkommer, de knofloo en de munt toe en zet minstens een uur in de koelkast.

Groente- in plaats van vleesspiesjes

Dat (te) veel vlees niet erg gezond is, weten we allemaal. Haal bewust wat minder vlees en wat meer groente voor de barbecue in huis. Gegrilde courgette, aubergine, tomaatjes en champignons smaken heerlijk wanneer ze met provençaalse kruiden worden bereid.

Probeer ook eens deze gemarineerde groentespiesjes:

Boodschappen:

Aubergine

Courgette

Paprika

Champignons

Teentje knoflook

2 takjes tijm

1 takje rozemarijn

2 takjes tijm

1 el fijngehakte peterselie

2 el citroensap

2 el extra vierge olijfolie

Lange sateprikkers of ijzeren pennen

Meng voor de marinade de olie, het citroensap, de kruiden en de knoflook goed door elkaar. Giet de marinade in een platte bak.

Was de groente en snijd de courgette en aubergine in ongeveer gelijke grootte en dikte als de champignons en tomaatjes. Rijg ze aan een prikkers en laat ze tenminste een uur in de koelkast marineren.

Overgiet de spiesjes tijdens het roosteren regelmatig met de rest van de marinade.

Vis in plaats van vlees

Vis, bijvoorbeeld zalm, kan prima in aluminimum op de barbecue worden bereid en is zo gaar. Wat dacht je van de volgende suggesties?

Oosters vispakketje

Boodschappen:

Leg op een groot stuk aluminimumfolie de zalm en besprenkel de zalm met olie en limoensap. Verdeel de bosui, knoflook, gember en rode peper over de zalm.

Schik de taugé en de reepjes wortel rondom de zalm en vouw de folie omhoog.

Giet een scheutje sojasaus over het geheel en bestrooi tot slot met wat sesamzaadjes.

Vouw het pakketje goed toe en leg het op de barbecue.

Italiaans vispakketje

Boodschappen:

4 stukken zalm van ongeveer 175 gram per stuk

Groene pesto

1 courgette in halve plakken

250 gram cherry tomaatjes gehalveerd

Handje basilicumblaadjes

Aluminimumfolie

Bestrijk een stukje iets groter dan de zalm in met pesto en leg de zalm erop.

Schik de courgette en de tomaatjes rondom de vis en strijk tot slot nog wat pesto op de bovenkant van de zalm en vouw de folie goed dicht.

Wil je nog meer inspiratie opdoen en tips? Kijk eens in dit online magazine!