Wat zijn de gezondste manieren van ontbijten?

Eten en drinken doe je iedere dag. En dat begint al in de ochtend. Het is belangrijk om te starten met een goed ontbijt. Een maaltijd die jouw lichaam voedt in plaats van vult. Een gemiddeld ontbijt in Nederland is vaak nog veel te ongezond. Gelukkig zijn er wel steeds meer mensen die zich bewust worden van het belang van een goed ontbijt. Maar wat is nu een gezond ontbijt? Met name mannen, die veel en intensief sporten, staan graag op tijd in de keuken om een gezond en voedzaam ontbijt klaar te maken. In dit artikel lees je dan ook wat je het beste kunt eten als de dag begint.

Snelle keuze

Soms heb je niet veel tijd om lang in de keuken te staan. Het is op die momenten misschien verleidelijk om even snel een kop koffie of thee met een koekje naar binnen te werken. Maar doe het niet. Er zijn echt genoeg alternatieven die snel en gemakkelijk klaar te maken zijn. Je kunt de ochtenden waarin je niet veel tijd hebt, bijvoorbeeld kiezen voor:

 • Griekse yoghurt, met noten en fruit
 • Toast (volkoren) met bijvoorbeeld kalkoenfilet
 • Eitje met spinazie

Wat mag niet ontbreken in een gezond ontbijt?

Voor de mannen die ’s ochtends wel genoeg tijd hebben om in de keuken te staan, is het belangrijkste advies: zorg altijd voor koolhydraten en proteïne in je ontbijt. Voor koolhydraten geldt dat je dan wel de goede kiest. Neem bijvoorbeeld:

 • Havermout
 • Muesli
 • Volkoren brood
 • Volkoren ontbijtgranen
 • Toast
 • Groenten
 • Fruit

Dit vult jouw maag en biedt tevens andere belangrijke voordelen.

Proteïne is ook onmisbaar in een gezond ontbijt. Het zorgt ervoor dat jouw lichaam het gevoel krijgt dat je genoeg gegeten hebt. Tevens voorziet het jouw lichaam van belangrijke aminozuren. Je krijgt er onder andere stoffen door binnen die nodig zijn voor de reparatie van structuren in je lichaam. Daarnaast verbetert het je spijsvertering. Om voldoende proteïne binnen te krijgen, kun je het volgende eten:

 • Kaas
 • Melk
 • Yoghurt
 • Mager vlees
 • Eieren
 • Hüttenkäse

Vergeet de vetten en vezels niet

Tot slot is het belangrijk dat jouw ontbijt voldoende vetten en vezels bevat. Uiteraard gaat het hier wel om de gezonde vetten. Dus geen gebakjes, gefrituurd eten of koekjes bij je ontbijt. Maar neem:

 • Avocado
 • Noten
 • Zaden
 • Olijfolie
 • Kokosolie

Vezels zijn natuurlijk onmisbaar. Ze zorgen voor een goede stoelgang, zijn goed voor je hart en belangrijk om op een gezond gewicht te blijven. Als jij bovenstaande producten gaat integreren in je ontbijt, ben je absoluut goed bezig en verzekerd van een goed begin van de dag. Eet smakelijk!