Bami gerechten

De meeste Nederlanders weten niet beter dan dat bami een Nederlands gerecht is, maar dat klopt niet. Ondanks dat het een gerecht is dat in de meeste huishoudens al tientallen jaren meerdere keren per week wordt geserveerd, komt het oorspronkelijk uit China. Het zijn noedels, waarmee vele variaties kunnen worden gemaakt. Het bereiden van basic bami is niet zo moeilijk, maar het vergt wel wat fantasie om er een echt lekker gerecht mee te maken. Het is hoe dan ook een gerecht met veel voedingswaarde, dat bovendien snel te bereiden is.

De geschiedenis

Het traditionele gerecht uit China bestaat uit noedels (mie) en vlees. De echt lekkere smaak van dit gerecht is ontwikkeld in Indonesië. Daar werden allerlei kruiden toegevoegd, waardoor het gerecht veel meer variaties heeft gekregen. Het gerecht is in Nederland terechtgekomen na de tweede wereldoorlog. Veel inwoners van Nederlands-Indië moesten vluchten naar Nederland en zij namen hun traditionele gerechten mee. Na verloop van tijd bleek dat Nederlanders bami ook erg lekker vinden. Daardoor zijn er nu ook varianten met typisch Nederlandse accenten.

Kant-en-klaar gerecht

Als je haast hebt en snel een maaltijd op tafel moet zetten is in de supermarkt complete bami te koop. Die kan in de magnetron of in de koekenpan worden opgewarmd. Als je zo’n maaltijd niet helemaal op kunt is het gerecht nog minstens twee dagen te bewaren. Je moet het dan laten afkoelen en in een afgesloten doos in de koelkast bewaren. In de vriezer kun je het wel drie maanden bewaren. Wanneer je het gerecht weer wilt opwarmen kan dat in de magnetron of in een koekenpan.

De bereiding

Wie zelf bami wil bereiden kan hiervoor honderden gerechten vinden op het internet. De basis is heel eenvoudig. Dat begint met de mie te koken volgens de aanwijzingen op de verpakking. Als de mie gaar is moet hij worden afgespoeld met koud water om hem vervolgens te laten uitlekken. In een goed hete wok kun je ondertussen vlees, vis en groenten aanbakken. Daar voeg je specerijen aan toe. Als het geheel gaar is wordt de mie toegevoegd. Nog even omscheppen en dan is je maaltijd klaar.