Een slowcooker, wat is dat precies?

Misschien heb je er al eens van gehoord, maar weet je niet precies wat een slowcooker is. Als je hem ziet staan kun je denken dat het een rijstkoker is, echter kun je met een slowcooker veel meer dan alleen rijst klaarmaken. 

Het klaarmaken van je eten 

De slowcooker is een grote pan die op een langzame manier jouw eten klaarmaakt. Er zijn verschillende standen te vinden op de meeste apparaten, maar je kunt er gerust vanuit gaan dat het bereiden van jouw gerecht tussen de zes en acht uur duurt.  Het grootste voordeel hierbij is dat de meeste voedingsstoffen bewaard zullen blijven, evenals de smaak ervan. 

Het is daarnaast ook helemaal niet moeilijk de pan te gebruiken. Het enige dat je hoeft te doen is de juiste ingrediënten erin te doen en deze vervolgens op de juiste instellingen aan te zetten. Doe je dit bijvoorbeeld in de ochtend voordat je naar het werk gaat, dan is het eten klaar als je thuiskomt. 

Wat zijn de functies?

Er zijn slowcookers verkrijgbaar van veel verschillende merken, maar de Crockpot is zeker één van de bekendste. In Nederland wordt hij nog niet heel erg veel gebruikt, maar in Amerika bijvoorbeeld, is hij ontzettend populair. En dat is ook niet zo gek, want hij neemt je letterlijk al het werk uit handen. Je hoeft zelf niet meer in de keuken te staan, maar kan bij thuiskomst gelijk aan tafel gaan. 

Zoals gezegd duurt het een aantal uur voordat het gerecht klaar is. Mocht het echter zo zijn dat het eten al klaar is voordat jij thuiskomt, dan zal de Crockpot je eten warm houden door middel van de warmhoudstand. Ideaal, want zo weet je zeker dat het eten ook echt nog warm is en je dit niet eerst nog hoeft te verwarmen. 

Andere voordelen van de slowcooker 

Mocht het toch nodig zijn dat het eten verwarmd wordt, of wil je graag een krokant (kaas)laagje op je gerecht willen, dan kan de keramieken binnenschaal waar het gerecht in zit gewoon in de oven. Je hoeft het dus niet eerst over te scheppen in een ovenschaal. 

Ook is het gebruik van een slowcooker duurzaam. Niet alleen omdat je zelf vrijwel niets hoeft te doen, maar ook omdat hij niet veel stroom gebruikt.