Afvallen in 2022: hoe pak je het aan

“Ik ga afvallen in 2022. Dat ga ik doen door gezond te eten, elke dag te sporten en minder alcohol te drinken.” Dit zijn woorden die veel mensen aan het eind van een jaar tegen zichzelf zeggen omdat ze weten dat het een haalbaar doel is. Maar wat is er echt voor nodig om je doelen te bereiken? Hoe kun je ervoor zorgen dat je op het goede spoor blijft tijdens je reis om af te vallen, zodat je in vorm bent als het 2022 is?

Dit blogartikel word je aangeboden door de coaches van Rebody.

SMART doelen opstellen

Als het op afvallen aankomt, is doelen stellen de sleutel. Maar niet elk doel is goed; je doelen moeten SMART zijn: Specifiek, Meetbaar, Haalbaar, Relevant en Tijdgebonden.

Begin met na te denken over wat je wilt bereiken. Wil je een bepaalde hoeveelheid gewicht verliezen? Wil je gewicht verliezen en het eraf houden? Wil je er gewoon beter uitzien in je kleren?

Als je besloten hebt wat je doel precies is, zorg er dan voor dat dit SMART doelen zijn. Dit is hoe:

Specifiek

“Ik ga meer aan lichaamsbeweging doen” is niet specifiek genoeg; zeg in plaats daarvan iets als “Ik zal elke ochtend voor het ontbijt een rondje van 30 minuten gaan hardlopen”. Zo is er geen verwarring over of dit meetelt als deel van het algemene doel.

Meetbaar

Het moet gemakkelijk zijn om de vorderingen op weg naar je doel te meten met getallen of percentages – denk aan het verliezen van X hoeveelheid kilo’s tegen Y datum.

Acceptabel

Als je jezelf een onrealistisch doel stelt dan kan het demotiverend werken als je het doel niet bereikt. Zorg ervoor dat je doel iets is dat je redelijkerwijs kunt bereiken met een beetje hard werk en toewijding.

Realistisch

Je doel moet relevant zijn voor je leven en voor wat je wilt bereiken. Afvallen zodat je een marathon kunt lopen kan een bewonderenswaardig doel zijn, maar als hardlopen niet echt je ding is dan is het niet relevant voor je en dit als je doel stellen zal waarschijnlijk tot frustratie leiden.

Tijdgebonden

Een datum op je doel zetten helpt je verantwoordelijk te houden; een tijdlijn hebben betekent dat er geen excuus is om je doelen niet te bereiken. Als je eenmaal SMART doelen gesteld hebt, zorg er dan voor dat je ze opschrijft en ergens neerzet waar je ze elke dag zult zien.

Voeding tracken

Een van de beste manieren om er zeker van te zijn dat je op schema ligt om af te vallen is het bijhouden van een voedingsdagboek. Zo kun je precies zien wat en hoeveel je elke dag eet. Dit helpt niet alleen bij je doelen voor gewichtsverlies, maar het kan ook nuttig zijn als je je huidige gewicht wilt behouden of zelfs spieren wilt kweken.

Er zijn een aantal verschillende apps en websites waarmee je dit kunt doen; MyFitnessPal is een van de populairste en het is gratis. Het enige wat je hoeft te doen is een account aanmaken, je lengte, gewicht en doel (afvallen, aankomen, enz.) toevoegen, en dan beginnen met het bijhouden van je voedselinname. De app heeft een enorme databank van voedingsmiddelen die het je gemakkelijk maakt om je voeding snel en eenvoudig te tracken

Sportplan maken

Een ander belangrijk onderdeel van afvallen is lichaamsbeweging. Maar ook hier is het niet zo eenvoudig als zeggen “ik ga elke dag naar de sportschool” Als je niet gewend bent om te sporten, dan kan hiermee beginnen te ontmoedigend zijn en is de kans groter dat je opgeeft.

Begin in plaats daarvan met het maken van een plan dat in je levensstijl past. Ben je iemand die een hekel heeft aan hardlopen? Stel jezelf dan niet ten doel om elke dag 30 minuten te gaan hardlopen – zoek in plaats daarvan een activiteit die je leuk vindt. Misschien is dat zwemmen, fietsen of zelfs dansen. En als naar de sportschool gaan niet echt je ding is, zijn er genoeg andere oefeningen die je thuis kunt doen zonder speciale apparatuur.

Personal trainer inschakelen

Als je echt vaart wilt zetten achter je gewichtsverlies dan kan het inhuren van een personal trainer de juiste weg zijn. Niet alleen geven ze je deskundig advies, maar het zorgt er ook voor dat je een extra steun in de rug hebt.