Je keuken verraadt veel over je ontbijtvoorkeuren

Toon me je keuken, en ik vertel je hoe je het liefst ontbijt. Het klinkt als een bijzonder slechte slogan, maar toch is er geen woord aan gelogen. De manier waarop je je keuken hebt ingericht zegt namelijk heel veel over jouw ontbijtgewoontes. Meer dan je zelf zou denken, waarschijnlijk!

Alle nadruk op koffie

Stel: je ziet een keuken die er keurig opgeruimd uitziet. Geen slingerende borden, geen vlekken op het aanrecht. Het meest in het oog springend is een groot en waarschijnlijk ook best prijzige machine om koffie mee te zetten. Wat weet je dan? Dat de persoon die hier woont vooral veel belang hecht aan een goed kopje koffie bij het ontbijt.

Als er al sprake is van een ontbijt. De keuken ziet er zo opgeruimd uit, dat het ook zomaar zo zou kunnen zijn dat de eerste maaltijd van de dag hier meestal wordt overgeslagen. Nee, eten dat is niet wat deze persoon in de ochtend het hardst nodig heeft, het is de koffie die echt onmisbaar is.

In steeds meer keukens zie je ze terug. Indrukwekkende espresso machines of andere uitgebreide manieren om koffie te zetten. Het is voor veel mensen ook meer en meer iets geworden waar ze veel belang aan hechten. De behoefte aan koffie om de dag mee te beginnen, die was er altijd al. De mogelijkheden om dit helemaal naar eigen smaak vorm te geven, om de perfecte koffie te zetten die sowieso een goed begin van de dag betekent, die zijn relatief nieuw. 

Hier wordt uitgebreid gegeten

Goed, nog een situatieschets. Een flinke stapel borden, eierdopjes, verschillende soorten beleg en de geur van geroosterd brood. Een citruspers die zijn werk staat te doen, vers fruit dat op tafel staat en gezinsleden die allemaal rond dezelfde tijd de keuken binnen komen gewandeld. Dit is een huis waar uitgebreid en gezamenlijk wordt ontbeten!


In dit soort keukens zie je vaak broodroosters terug, omdat er altijd wel iemand in het gezin is die de dag het liefst begint met geroosterd brood. En ook omdat het roosteren van brood natuurlijk zo’n heerlijke, onmisbare geur geeft, die voor velen herkenbaar is als het signaal dat de dag is begonnen, dat het ontbijt klaar staat. Vaak zijn dit soort keukens wat minder opgeruimd, een gezellige chaos, maar wel van alle gemakken voorzien. Er is koffie en thee, en natuurlijk genoeg manieren om dit te bereiden. Er is ruimte om eieren tegelijk te koken en bakken, en een sapje persen is ook geen probleem. Het kost wat werk, zo’n uitgebreid ontbijt voor het hele gezin, maar in veel huishoudens is het een start van de dag die niemand zou willen missen.