Sushi is een verzamelnaam voor veel verschillende variaties die je door hun Japanse naam herkent. De bekendste variant is Maki, de ronde sushi met een vulling van rijst en vulling zoals zalm of avocado. De vulling ligt in een opgerolde norivel (zeewier), als een klassieke sushirol, die gesneden in plakken op tafel komen. De Hosomaki is vergelijkbaar met de Maki, maar dan kleiner van omvang. Kies je voor een Futoma, dan krijg je de uitgebreidste variant, waarbij de vulling uit minimaal twee ingrediënten bestaat.
Nigiri is een smakelijke variant die bestaat uit een langwerpig rijstballetje waarop een stukje vis, omelet of zeevruchten is gelegd. Nigiri is klein genoeg om in zijn geheel te eten. Uramaki is ook bekend onder de naam ‘inside out role’. De vertaling is ‘binnenstebuiten’, wat betekent dat de rijst aan de buitenkant en de vulling in de binnenkant zit. Uramaki is hierdoor zeer geschikt om te versieren met smakelijke extra’s zoals viskuit of sesamzaad. Eet je graag een crunch sushi dan kies je snel voor een Uramaki.
Temaki is het Japanse woord voor ‘handgemaakt’. Voor deze variant zijn norivellen tot een puntzak gevouwen. De vulling is een combinatie van rijst, vis of groenten, waardoor er veel variaties mogelijk zijn. Deze sushi eet je niet met stokjes maar met de hand. Gunkan is de onbekendste sushivariant. Gunkan betekent ‘oorlogsboot’, wat terugkomt in de norivellen in de vorm van een boot. Op de bodem ligt een klein beetje sushirijst, met bovenop een vulling, vaak versierd met kleine bolletjes zalmkuit.
Sashimi is technisch gezien geen sushi omdat rijst ontbreekt. Toch is het een van de favorieten voor iedere sushiliefhebber. Sashimi zijn flinterdun gesneden, zeer verse plakjes rauwe vis. Goede restaurants zoals sushi Rotterdam snijden de verse vis met een vlijmscherp mes in dunne plakken. In Nederland krijg je voornamelijk tonijn of zalm geserveerd, maar er zijn veel meer varianten zoals zwaardvis, octopus, makreel of paling. Traditioneel eet je sashimi met sojasaus of wasabi.