Wat is cryotherapie en waarom werkt het

Je bent al een tijdje bezig met afvallen en diëten, maar het lukt maar niet om op bepaalde plekken vet te verliezen. Nu ben je op zoek naar andere manieren om dat eigenwijze vet weg te krijgen. Je kan vet natuurlijk operationeel laten verwijderen, maar dat is niet voor iedereen de beste optie. Wil je een beperkte hoeveelheid eigenwijs vet zonder operatie weghebben en lukt het met sporten en diëten echt niet? Dan is cryotherapie misschien iets voor jou. Heb je er al eens over gehoord, dan weet je dat het iets met kou te maken heeft. Maar wat is cryotherapie precies en waarom werkt het? 

Vetcellen niet legen maar verwijderen

Vetcellen verdwijnen niet zomaar door dieet en workouts. Je vetcellen kunnen groeien doordat er vet in wordt opgeslagen, en je vetcellen kunnen krimpen doordat er vet wordt verbrand. Maar tijdens dit proces verdwijnen de vetcellen niet. Er blijft dus altijd een beetje vet achter waar de vetcellen bestaan. Vetcellen volledig verwijderen kan wel: met behulp van kou. Dat is waar de naam ‘cryotherapie’ vandaan komt. Cryo is afgeleid van het Griekse woord krùos, wat kou betekent. En ‘therapie’ spreekt natuurlijk voor zich. 

Tijdens de cryotherapie worden je vetcellen dus behandeld met kou. Dat gebeurt door middel van een thermische schok waardoor de temperatuur van de vetcellen snel daalt. In korte tijd gaat de temperatuur van de huid naar nog maar acht graden. Door deze behandeling met kou sterven je vetcellen af. De afgestorven vetcellen worden vanzelf door je lichaam opgeruimd in de weken en maanden na de behandeling. 

Is cryotherapie schadelijk?

Nee, cryotherapie is niet schadelijk. Het is er echt op gericht om alleen invloed te hebben op de vetcellen. Doordat vetcellen gevoeliger zijn voor kou dan dan de andere cellen in je lichaam, kun je met kou doelgericht de vetcellen aanpakken. Andere cellen beschadigen dus niet door de kou die wordt gebruikt voor het verwijderen van vet met cryotherapie. Je huid bevriest ook niet tijdens een behandeling. 

Voordat cryotherapie in gebruik is genomen is het natuurlijk uitvoerig getest door professionals. Voordat het apparaat op de markt kwam heeft het jarenlange testen moeten ondergaan. Hierdoor weet je zeker dat het alleen de vetcellen aanpakt en je huid en organen helemaal met rust laat. Met de nieuwste cryotherapie – ontwikkeld door een Italiaanse arts – krijg je ook geen rode of blauwe plekken, wat met oudere behandelingen wel voor kon komen. 

Het klinkt echt ongelofelijk, maar vetcellen verwijderen zonder operatie kan dus echt veilig en pijnloos met cryotherapie. Je kunt er geen 20 kilo mee kwijtraken, maar is dus wel ideaal voor dat eigenwijze vetlaagje dat met sporten en diëten maar niet wil verdwijnen!