Koken met wijn

Wijn in de keuken is haast niet meer weg te denken. De heerlijkste gerechten worden versterkt door de kruidige tonatie van wijn. Een populair gerecht wat ik nu wil uitlichten is Risotto.

Risotto is een italiaans rijstgerecht dat komt met een vrij natte rijstkorrel met champignons en frisse romige saus. De rijst mag absoluut niet plakken en daarom is het belangrijk dat je tijdig de juiste ingredienten toevoegt. Een voorbeeld van een heerlijke variatie is de italiaanse kruiden larderen met parmezaanse kaas. De tip van vandaag is om de rijst eerst te koken in water, droog koken en dan witte chardonnay toe te voegen. Chardonnay is droog en fris en heeft een heerlijke smaak dat in de rijst trekt. Een verfrissende toon die je creëert en een erg smakelijk geheel. De wijn dient een minuut of 10 langzaam kokend in te trekken waarna je de champignons en kip toevoegt met een scheut creme fraiche en nog meer wijn. Bij een wijnleverancier hebben we Grappa gekocht. Deze aperetivo is gedistilleerd en van dezelfde druiven gemaakt als van wijn maar op een andere manier bereid. Deze grappa is enorm krachtig van smaak. Giet er dus een scheut van in en drink zelf de rest op 😉.

Risotto moet direct gegeten worden

De Risotto die wij nu gaan maken is een speciale want nadat de rijst is gekookt pak je de creme fraiche en voeg je die toe icm met de parmezaanse kaas en de kip die in italiaanse kruiden heeft gesudderd. Denk erom dat je de kip erg klein snijdt en laat m stoven zodat deze uit elkaar valt tijdens het eten want het laatste wat je wilt is dat de kip taai wordt en deze de smaak verpest. De Kip is een belangrijke factor want zodra je deze op smaak brengt en je laat m even staan, voegt m darna aan de risotto toe krijg je een smakelijk geheel. Hierna voeg je de parmezaanse kaas toe, wanneer je teveel kaas hebt gepakt doe je er een scheutje olijfolie doorheen zodat het geheel niet aan elkaar plakt. Kaas is in deze altijd lekker en zorgt voor een romige bite. Wanneer de risotto te plakkerig wordt kan olijfolie helpen maar wees daar zuinig mee want dit heeft invloed op de smaak.

Benodigdheden:


Witte rijst

Oregano

Tijm

Basilicum

Kip

Parmezaanse kaas

Crème fraiche

Olijfolie en zout en peper

Scheutje sambal is altijd goed

Bron: vinopura.nl