Keuken en woonkamer in dezelfde ruimte: wel of niet doen?

Keuken en woonkamer in dezelfde ruimte

Waar vroeger de woonkamer en de keuken altijd van elkaar gescheiden waren, zie je dat tegenwoordig steeds minder. De keuken en de woonkamer bevinden zich dan in dezelfde ruimte. Dat kan erg praktisch en gezellig zijn, maar het kan ook wat nadelen hebben. Soms is het echter geen keuze die je hebt, maar is het al voor je bepaald wanneer je bijvoorbeeld een huis huurt of koopt. Lees hier de voordelen en nadelen van een keuken en woonkamer in dezelfde ruimte.

Voordelen

Laten we beginnen met de voordelen. Zoals hierboven al genoemd, kan het heel gezellig zijn. Je bent namelijk met het hele huishouden samen en zo kun je met elkaar gesprekken voeren terwijl je niet per se in dezelfde ruimte bent. Daarnaast lijkt je huis ook veel groter omdat de kamer ruim en open is. Tot slot ziet het er natuurlijk ook gewoon heel mooi uit!

Nadelen

Een nadeel van de keuken en de woonkamer in dezelfde ruimte is geluidsoverlast. Je kunt niet echt rustig televisie kijken in de woonkamer terwijl er bezoek in de keuken zit en gezellig zit te kletsen. Bovendien is het één grote ruimte met veel meubels, waardoor je er op moet letten dat alles goed bij elkaar past. Gelukkig zijn er ook manieren om de woonkamer en keuken toch van elkaar te scheiden, ook al zitten ze in één ruimte.

Keuken en woonkamer scheiden

Ten eerste kun je de woonkamer en keuken opsplitsen met glazen schuifdeur. Hierdoor kun je wel nog van de ene ruimte naar de andere kijken en is het dus eigenlijk alsnog wel één geheel. Als je last hebt van elkaar en de ruimtes van elkaar wil splitsen, kun je heel gemakkelijk de glazen schuifdeuren dicht doen!

Als je niet zo goed weet hoe je de ruimte in moet richten, kun je gebruik maken van meubels om de ruimtes van elkaar te scheiden. Zo kun je een kookeiland gebruiken om het einde van de keuken aan te geven. Doordat je het eiland aan allebei de kanten gebruikt, zorgt het tegelijkertijd ook voor een verbintenis. Dat geldt ook voor het gebruik van een lange eettafel. Je kunt hieraan eten, maar ook gezellig borrelen of spelletjes spelen.

Een andere optie om je keuken en woonkamer van elkaar te scheiden is door hoogteverschil. Als een deel van de ruimte een andere hoogte heeft, lijkt het al een aparte ruimte ook al is dat eigenlijk niet.