Gezond, makkelijk en goed voor het milieu

gezonde en makkelijke recepten

Heb je weleens nagedacht om gezonde en makkelijke recepten te maken zonder vlees? Het eten van vlees is veel meer belasting voor het milieu dan bijvoorbeeld groente en fruit en je hebt als mens niet iedere dag vlees nodig. Ook is de vertering ervan een last voor je darmen en het is natuurlijk niet diervriendelijk.

Voordelen minder vlees

De bio industrie wordt kleiner als als iedereen minder of helemaal geen vlees meer eet. De aarde zal langer meegaan en de dieren krijgen een gelijkwaardig leven. En vergeet niet dat jij jezelf een gezondere levensstijl aanmeet. Vandaag de dag is het echt niet meer nodig om dieren te eten, er zijn genoeg vervangers. Voor ieder wat wils!

Laat je omgeving wennen

Als je de stap maakt, moet je omgeving waarschijnlijk meer wennen dan jijzelf. Het heeft iets gezellig om allemaal hetzelfde te eten en sommige mensen ervaren jouw keuze voor een gezonde levensstijl misschien als een bedreiging.

Extra tip

Gerechten met vlees kun je heel eenvoudig vegaproof maken door kip bijvoorbeeld te vervangen door vega kipstukjes, gehakt door vega-gehakt en zo zijn er diverse opties te bedenken. Wat dacht je bijvoorbeeld van vegetarische kaas, ei, nootjes of pinda’s, hummus en peulvruchten zoals kikkererwten?   

Voedingsstoffen en dierlijke bijproducten

De voedingsstoffen die je zou missen als je geen vlees eet zijn zink, ijzer, vetten, vitamine B1, eiwit en vitamine B6 en B12. Geen nood, je vindt deze stoffen terug in noten, peulvruchten, eieren en sojaproducten. Je vitamines komen dus helemaal goed. Als je dierlijke bijproducten zoals gelatine, stremsel of leer wilt vermijden dan kan het bekijken van de ingrediëntenlijst van winegums, kaas en toetjes geen kwaad. 

Toch een tekort?

Spiermassa wordt afgebroken als een persoon te weinig eiwit binnenkrijgt. Bij te weinig vitamine B12 en ijzer kan er bloedarmoede ontstaan en kun je last krijgen van duizeligheid, moeheid en hartkloppingen. Deze info moet je vooral zien als herinnering. Weinig of geen vlees eten kan prima, maar een tekort voorkomen is van groot belang.

Vegetarisch saai?

Het is een achterhaald idee dat een vegetarisch dieet bestaat uit sla met linzen. Er zijn heel wat keukens te bedenken zoals Thias, Italiaans, Indiaas die heerlijke gerechten bereiden zonder vlees en zorgen voor de nodige variatie. Ook het idee dat vegetarisch koken tijdrovend en moeilijk is klopt niet, in korte tijd kun je een gezonde en complete maaltijd op tafel zetten. En ook in restaurants is het tegenwoordig geen probleem om rekening te houden met vegetariërs.