Waarom gezond eten helpt bij een gezonde geest lees je hier

Van jongs af aan hebben we geleerd dat goed eten ons helpt om er fysiek goed uit te zien en onszelf goed te laten voelen. Wat ons niet altijd wordt verteld, is dat gezond eten ook een aanzienlijke invloed heeft op onze geestelijke gezondheid.

Een gezond, uitgebalanceerd dieet kan ons helpen helder te denken en ons alerter te voelen. Het kan ook de concentratie en aandachtspanne verbeteren. Uiteindelijk zorgt dit allemaal bij elkaar voor een gezonde geest!

Omgekeerd kan een slecht dieet leiden tot vermoeidheid, bemoeilijkte besluitvorming en kan de reactietijd vertragen. Slechte voeding kan zelfs stress en depressie verergeren of zelfs leiden tot bepaalde mentale problemen.

Bewerkte voedingsmiddelen


Een van de grootste gezondheidsproblemen is de afhankelijkheid van onze samenleving van bewerkte voedingsmiddelen. Deze voedingsmiddelen bevatten o.a. veel meel en suiker en trainen de hersenen om er meer van te verlangen (in plaats van voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen, zoals fruit en groenten).

Veel van de bewerkte voedingsmiddelen die we eten, zijn zeer verslavend en stimuleren de dopaminecentra in onze hersenen, die worden geassocieerd met plezier en beloning. Om dit verlangen te stoppen, moet je stoppen met het eten van zulk voedsel. Je begint eigenlijk de fysiologie in de hersenen te veranderen als je toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten uit je dieet haalt.

Stress en depressie


Suikers en bewerkte voedingsmiddelen kunnen leiden tot ontstekingen door het hele lichaam en in de hersenen. Dit kan bijdragen aan stemmingsstoornissen, waaronder angst en depressie. Als we ons gestrest of depressief voelen, zijn het vaak bewerkte voedingsmiddelen waar we naar grijpen. We zijn dan op zoek naar een snelle oppepper.

Tijdens drukke of moeilijke periodes staat een kopje koffie garant voor een compleet ontbijt en worden verse groenten en fruit vervangen door vetrijke, calorierijke fastfood. Als je je somber voelt, wordt een halve liter ijs het avondeten (of sla je het avondeten helemaal over).

Ook hebben mensen de neiging om ofwel te veel of te weinig te eten als ze depressief zijn of stress hebben. Eet te veel en je merkt dat je te maken krijgt met jezelf sloom voelen en gewichtstoename. Eet te weinig en je zal jezelf futloos gaan voelen. In beide gevallen maakt een slecht voedingspatroon tijdens periodes van stress en depressie de situatie alleen maar erger. Deze cyclus is een vicieuze cirkel, maar kan worden overwonnen!

Gezond eten


Om een gezonde geest te krijgen, moet je jezelf concentreren op gezond eten. Veel fruit en groenten zijn belangrijk, samen met voedsel dat rijk is aan omega-3-vetzuren, zoals bijvoorbeeld zalm. Vooral donkergroene bladgroenten beschermen de hersenen. Noten, zaden en peulvruchten, zoals bonen en linzen, zijn ook uitstekende voedingsmiddelen voor de hersenen.

Bewust eten


Aandacht besteden aan hoe je jezelf voelt wanneer je aan het eten bent en wat je voelt bij wat je eet, is één van de eerste stappen om ervoor te zorgen dat je jezelf ook mentaal weer goed gaat voelen. Omdat velen van ons niet goed op onze eetgewoonten letten, raden voedingsdeskundigen aan om een voedingsdagboek bij te houden. Het documenteren van wat, waar en wanneer je eet is een geweldige manier om inzicht te krijgen in je patronen.