Duurzame snackbakjes: eet op verantwoorde wijze een overheerlijke snack

Snackbakjes

Frikandellen, kroketten of gehaktstaven, wij Nederlanders zijn gek op gefrituurde snacks. In nagenoeg elke plaats in Nederland kun je dan ook een snackbar terugvinden. Vroeger was het heel normaal dat deze snacks opgediend werden in plastic bakjes. Gelukkig is daar vandaag de dag verandering ingebracht. Dat is niet zonder reden, want de plastic bakjes brachten veel schade aan het milieu toe. Van een vervuilend productieproces tot aan rondslingerend plastic in de natuur, er kleven veel nadelen aan het gebruik van plastic bakjes. Tegenwoordig zijn er duurzame alternatieven waarmee we op verantwoorde wijze een lekkere snack of een patatje kunnen eten. In dit artikel gaan we dieper in op deze duurzame alternatieven. 

Wat zijn de nadelen van plastic snackbakjes? 

Maar eerst zoomen we nog verder in op de nadelen van plastic snackbakjes. We hebben er al een paar genoemd, maar het is belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Waarom? Om bewustzijn te creëren bij de mensen die nog wel snackbakjes van plastic gebruiken. Het is namelijk belangrijk dat we zoveel mogelijk van plastic afstappen. Vandaar dat we de grootste nadelen hieronder op een rijtje hebben gezet.

  • Om plastic snackbakjes te kunnen produceren moeten er veel fossiele brandstoffen verbruikt worden. Daarnaast kost het ook veel water. 
  • Doorgaans wordt plastic geproduceerd in landen waar de arbeiders niet kunnen terugvallen op goede arbeidsomstandigheden. 
  • Plastic is niet biologisch afbreekbaar. Als het in de natuur terechtkomt blijft het daar voor altijd liggen met alle negatieve gevolgen vandien. 
  • Plastic moet geïmporteerd worden uit verre landen. Dit gaat gepaard met de nodige CO2-uitstoot. 

Maar, wat zijn dan de alternatieven? 

Zoals je ziet hangen er veel nadelen aan het gebruik van plastic snackbakjes. Maar, op welke alternatieven kun je dan wel terugvallen die duurzaam zijn? We hebben hieronder een aantal opties voor je op een rij gezet. 

Snackbakjes van suikerriet

De snackbakjes van suikerriet worden gemaakt van het afvalproduct van de suikerplant. Nadat het sap van het riet is gescheiden blijft er een bepaalde pulp over die gebruikt wordt voor de productie van deze bakjes. Geheel natuurlijk dus! Daarnaast bieden ze enkele voordelen. Zo houden ze de warmte langer vast en kun je als klant langer genieten van een warme snack. Ook zijn ze erg stevig en zijn ze goed bestand tegen warme snacks die net uit de frituur komen. 

Snackbakjes van kraft karton

De snackbakjes van kraft karton worden gemaakt van papierpulp. Je kunt ze herkennen aan een natuurlijke en bruine uitstraling. Het product is voedselveilig en vetvrij, dit komt door de aangebrachte coating van bioplastic (PLA). Dat is niet alles, want de bakjes zijn ook nog eens vochtbestendig, smaak- en geurneutraal. Het materiaal waarvan de bakjes zijn gemaakt zijn 100% biologisch afbreekbaar en kunnen gerecycled worden. Een prima alternatief voor een plastic bakje! 

Duurzaam en voor elke snack!

De bovenstaande duurzame snackbakjes zijn verkrijgbaar voor ieder type snack. Of je nu kroketten, frikandellen, panini’s of patat verkoopt, er is een bakje die perfect bij die maaltijd past. Twijfel dus niet en vervang je plastic snackbakjes vandaag nog voor een duurzaam alternatief!