Hoe u uw kernovertuigingen kunt ontdekken en bijwerken

evoboek.nl

Mijn allereerste therapeut zei iets tegen me waar ik in het verleden al vaak over heb geschreven, tijdens het gesprek zei hij: “Nou Adam, wat je ook gelooft dat de waarheid is, is de waarheid voor jou…” Terwijl hij doorging met praten, een gloeilamp ging aan in mijn hoofd en bleef sindsdien bij me.

Een favoriete auteur van mij, wijlen Robert Anton Wilson schreef in Prometheus Rising “wat de denker denkt, de bewijzer bewijst”, wat betekent dat we een gedachte denken en vervolgens de realiteit filteren om die gedachte te evenaren en zo bewijzen dat het de waarheid voor ons is. Overtuigingen doen dit filterwerk ongelooflijk goed voor ons, maar niet altijd het meest nauwkeurig of het gunstigst.

Iedereen heeft zijn eigen manier om de wereld te zien, een reeks overtuigingen die hun kijk op het leven bepalen. Deze overtuigingen geven ieder van ons een uniek perspectief op het leven. Deze zelfde overtuigingen kleuren onze opvattingen over onszelf en hoe we reageren op dingen die om ons heen gebeuren. Wil je het een en ander bijstellen dan kan je hypnotherapie van Nieuwetijds Opleidingen gebruiken.

Deze overtuigingen maken ons tot de persoon die we zijn. Natuurlijk kunnen deze overtuigingen, zoals alle dingen, een positieve en negatieve invloed hebben op ons leven. Weten wat je overtuigingen zijn en hoe ze je acties beïnvloeden, is belangrijk, vooral als je veranderingen in je leven wilt aanbrengen.

Wat zijn kernovertuigingen?

Dus, wat zijn kernovertuigingen? Wat maakt ze anders dan andere gedachten die we hebben? Hoe worden ze ontwikkeld? Soms zijn kernovertuigingen je kracht, je superkracht, en ze stellen je in staat de wereld aan te pakken en andere keren kunnen ze je ondergang zijn, het ding dat je ervan weerhoudt om je beste zelf te zijn.

“Onze kernovertuigingen vormen de kern van wie we zijn”, het zijn veronderstellingen die we hebben met betrekking tot alles, van onszelf tot de wereld. Kernovertuigingen staan ​​centraal in je persoonlijkheid. Elke gedachte die je hebt, is meestal gevormd rond of een uitloper van de centrale overtuigingen die je hebt. We gebruiken ze om te beoordelen wat er om ons heen in de wereld gebeurt en hoe we onszelf zien.

Kernovertuigingen worden meestal vastgesteld wanneer we jong zijn, tijdens onze kinderjaren wanneer we het meest openstaan ​​voor het absorberen van de dingen om ons heen. Daarom is het zo belangrijk voor kinderen om een ​​gezonde, gelukkige en ondersteunende omgeving te hebben waar ze sterke , positieve kernopvattingen over zichzelf en de wereld. Het is ook de reden dat aspecten van onze kindertijd er baat bij hebben als we begrijpen waarom we zijn zoals we zijn.

Je kernovertuigingen kunnen een negatieve invloed hebben op je kijk op het leven. Als je kernovertuigingen geworteld zijn in negativiteit en afkomstig zijn uit een omgeving die ze negatief heeft gevormd, kun je een buitengewoon moeilijke kijk op het leven hebben. Het probleem met kernovertuigingen is dat ze zichzelf in stand houden. Dus een negatieve kijk op alles wordt een tweede natuur, of een automatisme.

Bovendien bepalen onze kernovertuigingen vaak onze gedragspatronen en onze interacties met mensen om ons heen. Kernovertuigingen die geworteld zijn in negativiteit leiden waarschijnlijk tot slechte gedragspatronen zoals twijfel aan jezelf, constante goedkeuring van anderen en gehechtheidsproblemen. Het kan moeilijk zijn om je voor te stellen dat je eigen overtuigingen schadelijk voor je kunnen zijn, maar zoals alle dingen kunnen je kernovertuigingen verkeerd, onnauwkeurig en zelfs schadelijk zijn voor je welzijn.

Het is belangrijk om te onthouden dat kernovertuigingen overtuigingen zijn, iets dat niet noodzakelijk een feit is en niet noodzakelijk waar. Als je jezelf iets herhaaldelijk vertelt, kan het gemakkelijk zijn om te denken dat het waar is, maar dat is niet altijd het geval. Neem bijvoorbeeld iemand die constant denkt “alles is mijn schuld”; het is een overtuiging die niet waar is; alles kan niet altijd jouw schuld zijn. Het is gewoon niet mogelijk, maar omdat deze gedachte centraal is komen te staan ​​in je visie, heb je misschien de neiging om automatisch te twijfelen en jezelf de schuld te geven als er iets misgaat,

Met kernovertuigingen zijn we geneigd dingen te geloven die bij ons verhaal passen, of dat nu positief of negatief is. Als uw waarden zijn geworteld in de overtuiging dat u altijd slaagt, bent u waarschijnlijk gefocust op uw successen. Terwijl als je geloof geworteld is in negatieve zelftwijfel en het idee dat je een mislukkeling bent, je misschien in een self-fulfilling prophecy terechtkomt waar heel weinig van wat je doet goed blijkt te zijn of zoals je het wilt.

Hoe vormen we onze kernovertuigingen?

Kernovertuigingen vormen vaak de stem in je hoofd, je levenslange metgezel, maar je vormt deze stem niet zelf. Bij de vorming van uw interne dialoog spelen een aantal externe factoren een rol. Elk van deze factoren speelt een rol bij het ontwikkelen van onze kernwaarden, onze kijk op de wereld om ons heen en hoe we onszelf zien.

In het debat over nature vs nurture speelt opvoeding een grote rol als het gaat om kernovertuigingen; zoals het gezegde luidt: “we kunnen de natuur beïnvloeden door middel van opvoeding”. Als we het hebben over opvoeding, bedoelen we familie, leraren en hoe we zijn opgevoed. Als je bent opgegroeid in een gezin waar je stem werd gehoord, je zorgen werden aangepakt en je steun had, heb je meer kans op positieve kernopvattingen.

We erven vaak overtuigingen. Waar en hoe je bent opgevoed, is een belangrijk onderdeel bij het opbouwen van je kernovertuigingen. Kinderen zijn opmerkzaam en leren van hun omgeving. Het gezegde over hoe een dorp nodig is om een ​​kind op te voeden is niet ver weg; als je een veilige en gezonde omgeving voor groei biedt, is de kans groter dat kinderen gezonde kernovertuigingen ontwikkelen.

Cultuur en religie zijn andere factoren bij het opbouwen van kernovertuigingen. Voor sommige mensen vormen cultuur en religie een groot deel van hun kindertijd en afhankelijk van de geloofssystemen in hun cultuur en religie, ontwikkelen hun kernovertuigingen. Afhankelijk van wat ze leren, zullen ze dienovereenkomstig kernovertuigingen ontwikkelen, of ze nu positief of negatief zijn.

De grootste hand bij het vormgeven van onze kernovertuigingen is echter wat we in ons leven ervaren. De impact van verschillende ervaringen op onze kernovertuigingen kan ons denken beïnvloeden en kan deze overtuigingen zelfs versterken, die goed of slecht kunnen zijn, afhankelijk van welke overtuigingen we hebben.

Hoe herken je je kernovertuigingen?

Je kernovertuigingen zijn een belangrijk onderdeel van een gelukkig leven. Ze bepalen niet alleen je kijk op het leven, maar ze spelen ook een sleutelrol in hoe je omgaat met de mensen in je leven en, belangrijker nog, hoe je jezelf ziet. Het kennen van uw kernwaarden kan de sleutel zijn om veranderingen aan te brengen die nodig kunnen zijn om uw leven te verbeteren.

Je kunt merken dat je in een hulpeloze cyclus terechtkomt waarin je alleen maar negativiteit om je heen en in jezelf ziet. Je kernovertuigingen kunnen schadelijk zijn als je je waardeloos voelt, dat je niet beminnelijk bent, dat je niet in staat bent om iets goed te doen. Evenzo zijn de overtuiging dat andere mensen niet te vertrouwen zijn of dat ze je niet mogen, negatieve kernovertuigingen.

Hoe meer je ten prooi valt aan deze gedachten, hoe erger ze kunnen worden. Slechte kernovertuigingen kunnen leiden tot gedrag dat schadelijk is. Misschien merk je dat je angstig wordt als je probeert iedereen om je heen te plezieren of overdreven gehecht/afhankelijk wordt van mensen in je leven. U kunt het gevoel hebben niet in staat te zijn uw eigen beslissingen te nemen en in sommige gevallen kunnen mensen externe en problematische manieren zoeken om negatieve gevoelens over zichzelf te maskeren of te verdoven (bijv. drugs, alcohol, gokken, afhankelijkheid van relaties, enz.).

Als je constant het gevoel hebt dat alles wat verkeerd is in je leven jouw schuld is en dat je niet in staat bent om iets goed te doen, kan dit leiden tot depressie en zelfhaat. Je komt terecht in een cyclus van negativiteit, die je gevoelens van ontoereikendheid verder kan bestendigen. Daarom is het belangrijk om vast te stellen wat je kernovertuigingen zijn.

Er zijn een paar vragen die je jezelf kunt stellen die je kunnen helpen te bepalen of je kernopvattingen geworteld zijn in negativiteit. Deze vragen gaan over uw overtuigingen over uzelf, uw relaties en het leven. Je hebt misschien geen negatieve overtuigingen over jezelf, maar ze kunnen wel aanwezig zijn in je relaties en over het leven, of omgekeerd.

Vragen over uw geloof in uzelf

Als het gaat om je overtuigingen over jezelf, moet je nadenken over liefde en zelfrespect. Stel jezelf vragen over liefde en of je vindt dat je liefde verdient; denk je dat je liefde moet verdienen? Ben je een lief persoon? Je moet niet het gevoel hebben dat liefde verdiend moet worden of dat je het niet verdient om bemind te worden.

Denk je dat je onbekwaam, onwaardig, onbelangrijk bent? Denk je vaak dat je er niet bij past, dat je meningen ongewenst zijn, dat je mensen moet plezieren? Dit zijn allemaal tekenen van slechte kernovertuigingen die geworteld zijn in negativiteit. Als je merkt dat je jezelf dom, dom, onhandig, lelijk of een slecht persoon noemt, moet je je kernovertuigingen herzien.

Je moet niet denken dat je niet respectabel bent, dat je het niet verdient om te genieten, dat je niet slim of bekwaam bent. Deze overtuigingen zijn schadelijk en houden een cyclus van negativiteit in stand. Deze overtuigingen zijn allemaal geworteld in een slecht zelfbeeld.

Vragen die u kunt stellen over uw geloof in relaties

Kernovertuigingen hebben niet alleen invloed op hoe je jezelf ziet, maar ze hebben ook invloed op hoe je relaties aangaat met mensen in je leven. Gezonde kernovertuigingen leiden tot gezonde relaties, terwijl kernovertuigingen die negatief zijn, kunnen leiden tot schadelijke relaties met uw welzijn.

Denk je dat je niet in staat bent om een ​​relatie te laten werken? Geloof je dat het gedoemd is te mislukken? Denk je dat jij en de ander van dezelfde dingen moeten genieten om een ​​relatie te laten werken? Heb je het gevoel dat als je relatie eindigt, het jou als persoon weerspiegelt?

Heb je het gevoel dat je niet meer van je relaties mag vragen? Verwacht je constant dat mensen je teleurstellen? Vorm je ongezonde gehechtheden waarbij je het gevoel hebt dat je niet zonder de andere persoon kunt die je nodig hebt? Als je het gevoel hebt dat je de meeste van deze vragen met ja beantwoordt, is het misschien tijd om je kernovertuigingen te heroverwegen.

Vragen om te stellen over je leven

Denk je vaak negatief over het leven en de wereld om je heen? Denk je dat de wereld over het algemeen een ongelukkige plek is? Geloof je dat het leven hard en oneerlijk is, dat de wereld voor niemand een veilige plek is? Deze gedachten zijn gebaseerd op een reeks kernovertuigingen die inherent negatief zijn.

Als je merkt dat je positief antwoordt op de vragen over je leven, relaties en zelfrespect, dan zijn je kernovertuigingen diep geworteld in negativiteit. Je bent zo onvermurwbaar om het slechte in jezelf, anderen en de wereld om je heen te zien dat je alle positiviteit mist.

Diezelfde gedachten beïnvloeden je handelen en kunnen leiden tot zorgelijke gedragspatronen en ongezonde relaties, en ze kunnen ook gevoelens van angst en depressie veroorzaken. Het identificeren van je kernovertuigingen is de eerste stap in het positief veranderen van je denkproces.

Hier zijn een paar artikelen met prachtige processen die je zullen helpen je relatie met jezelf te ontwikkelen:

1. Hoe je meer van jezelf kunt houden.

2. Hoe je een betere relatie met jezelf krijgt.

3. Zelfhypnose gebruiken om meer van jezelf te houden.

4. Geloof in jezelf.

5. Zelfacceptatie met zelfhypnose.

6. Hoe zelfcompassie te ontwikkelen.

Hoe u uw kernovertuigingen kunt bijwerken?

Nadat je je kernovertuigingen hebt geïdentificeerd, realiseer je je misschien dat ze je meer kwaad dan goed doen en dat je de manier waarop je jezelf, anderen en de wereld om je heen ziet, moet veranderen. Het kan eng zijn als je overtuigingen worden uitgedaagd en het is moeilijk om overtuigingen die je een groot deel van je leven hebt gehad te wijzigen, maar het is niet onmogelijk.

Een proces dat erg lijkt op het proces dat ik gebruik bij mijn hypnotherapie-cliënten, is hier in dit artikel beschreven en je kunt het gebruiken om je eigen overtuigingen te verwerken (het artikel is gericht op hardlopen, maar hetzelfde proces kan worden toegepast op elke gebied van je leven): 18 stappen naar positieve overtuigingen.

Een op bewijzen gebaseerde manier waarop u een verandering in uw kernovertuigingen kunt aanbrengen, is door het gebruik van cognitieve gedragshypnotherapie (die ik op mijn universiteit doceer) of CGT. Onderzoek naar cognitieve gedragstherapie heeft aangetoond dat het effectief is bij het veranderen van kernovertuigingen en het behandelen van gedragspatronen zoals middelenmisbruik en psychische stoornissen.

Bij cognitieve gedragstherapie moet u eerst uw overtuigingen identificeren, en vervolgens zal uw therapeut met u samenwerken om u te helpen deze overtuigingen uit te dagen. Waarom denk je de dingen die je doet, en hoe nauwkeurig zijn deze gedachten in vergelijking met de werkelijkheid? Dit kan je helpen in te zien dat je overtuigingen niet geworteld zijn in feiten en gewoon gedachten zijn die je hebt.

Vanaf dit punt kan uw therapeut u helpen uw manier van denken te veranderen door positieve gedachten in plaats van uw negatieve gedachten te plaatsen. In plaats van te denken: “Ik kan iets niet”, leer je te denken: “Ik kan dit.” Of identificeer waarom je denkt dat je iets niet kunt doen en onderneem stappen om deze manier van denken te corrigeren, of dat nu hulp vragen of meer tijd is.

Je therapeut kan je vragen om een ​​dagboek bij te houden, een plek waar je je gedachten kunt neerleggen of positieve affirmaties kunt opschrijven om jezelf eraan te herinneren dat je liefde waard bent en het verdient om gelukkig te zijn. Dit proces kost tijd en moeite, maar is het meer dan waard.

Gevolgtrekking

Kernovertuigingen vormen de basis van hoe we het leven ervaren, beïnvloeden de manier waarop we relaties aangaan en natuurlijk hoe we onszelf zien. Dit is de reden waarom het hebben van negatieve kernopvattingen problematisch kan zijn voor je welzijn, maar je kunt deze overtuigingen veranderen en je leven verbeteren door veranderingen in je denken aan te brengen.