Hoe ontkalk je je koffiemachine?

Je hebt net een koffiezetapparaat gekocht. Het is nieuw en glanzend en zorgt elke dag voor een perfecte kop koffie. Je veegt hem elke keer dat je hem gebruikt schoon, maar dan realiseer je je dat het interieur ook wat aandacht nodig heeft. Je vraagt je af, wanneer was de laatste keer dat je je koffiezetapparaat hebt ontkalkt? Hoewel water essentieel is voor de perfecte kop koffie, vormt het een bedreiging voor koffiemachines. Hierom is het belangrijk om een ontkalker koffiemachine te gebruiken.

Hoe ontstaat kalk?

Als er naast gezuiverd water andere vormen van water (bijvoorbeeld gefilterd, kraan, mineraal, flessen) voor uw koffiemachine worden gebruikt, is de kans groot dat de binnenkant van uw koffiemachine moet worden schoongemaakt. Dit komt door de ophoping van mineralen zoals calcium en magnesium, die zich ophopen langs de samenstelling van het verwarmingselement van de machine. Ontkalken is per definitie een metaal reinigingsproces dat de opbouw van kalkaanslag verwijdert; een harde, gebroken witte, kalkachtige aanslag die de werking van verschillende componenten kan aantasten. In aanwezigheid van warmte vormen zich dikke lagen oxide op metaal en daarmee de oorzaak van kalkaanslag in het boiler compartiment van een koffiemachine. Hard water heeft een hoger gehalte aan mineralen in vergelijking met zacht water. Deze mineralen kunnen zich na verloop van tijd ophopen in uw koffiezetapparaat, in de sproeier van uw gootsteen, in uw vaatwasser en meer. Het is niet erg, maar het kan de smaak van je koffie beïnvloeden en de gaten in je armaturen en apparaten blokkeren. Dus als je iets ontkalkt, verwijder je gewoon die ophoping. Het is bijvoorbeeld mogelijk om ontkalkingstabletten te gebruiken.

Hoe weet je dat het tijd is om een koffiezetapparaat te ontkalken?

Als uw machine een lampje heeft, gaat het lampje branden om u te laten weten wanneer de machine moet worden ontkalkt. Als je een oudere machine hebt of een model met minder toeters en bellen, is dat misschien niet het geval. Je hebt echter niet eens een licht nodig, omdat je meestal kunt zien wanneer het tijd is – er zal een kalkachtig wit residu achterblijven. Of nogmaals, je koffie kan een beetje minder gaan smaken. De meeste mensen moeten hun koffiezetapparaat een aantal keer per jaar ontkalken. Het kan zijn dat u het min of meer moet doen, afhankelijk van uw machine, hoe vaak u koffie zet en de hardheid van uw water.

Wat is een ontkalkingsoplossing?

Heb je je ooit afgevraagd wat het betekent om je espressomachine te ontkalken? Moet je het echt schoonmaken? Of is er toch een verschil tussen reinigen en ontkalken? Ontkalken kan een beetje verwarrend zijn als je er nog nooit van hebt gehoord. Het is niet hetzelfde als schoonmaken, dat is waar de meeste mensen als eerste aan denken. Op basis van deze definitie zou je kunnen denken dat ontkalken slechts een onderdeel is van schoonmaken, dat je net een stap verder gaat om het nog beter te reinigen. Ontkalken is er echter voor de gezondheid van je koffiezetapparaat en espressomachine. Schoonmaken helpt je om elke vorm van onaangenaamheid in het koffiezetapparaat te voorkomen, maar ontkalken lost het echte probleem op, zoals; hoe uw machine water zo heet maakt.