Koken in een tajine

Traditionele tajine

De tajine is een ronde, holle schaal met daarop een hoge kegelvormige deksel. De tajine is afkomstig van de Noord-Afrikaanse cultuur en is het meest bekend in de Marokkaanse keuken, zij bereiden in de tajine vegetarische of vlees- visgerechten met daarbij groenten en traditionele specerijen. Als het vlees gebakken is in wat olie worden de kruiden en groenten toegevoegd en daarna staat het een tijdje op vuur om te sudderen.

Hoe kook je met een tajine?

Koken in een tajine is heel eenvoudig. Je zet de schaal van de tajine op zacht vuur. Voordat je begint is het wel handig om te weten of je ook een warmteverdeler of sudderplaat nodig hebt. Afhankelijk van je wat je gebruikt qua materiaalsoort van de tajine, kookplaat of gasfornuis gebruik je een warmteverdeler of sudderplaat! Als dat gedaan is zet je een laagje olie in de tajine en kan het vlees erin, als het vlees een beetje gebakken is voeg je wat uien, knoflook, gember en/of andere verse kruiden naar smaak toe. Tegelijkertijd kun je ook de andere kruiden toevoegen. Nadat alles gemengd is laat je het weer even bakken en daarna kunnen de groenten naar keuze erin. Let wel op dat het van belang is om dit op de juiste volgorde te doen. De groenten die het meeste tijd nodig hebben om te garen zet je er ook als eerst in. Maak je het gerecht met vis? Doe dan de vis er pas in na de groenten. Uiteindelijk is het de bedoeling dat het gerecht gaar stooft door te sudderen op zacht tot middel vuur. Om het proces sneller te laten lopen kan je er ook wat water of bouillon aan toevoegen.

Waarom koken in een tajine?

Koken in een tajine heeft voor velen een culturele betekenis zo wordt de tajine gebruikt om de Marokkaanse smaaksensatie in de keuken te halen en is de presentatie van het gerecht ook zeer belangrijk. Maar niet alleen dat, het is ook nog eens lekker en gezond. Gerechten die bereid worden in de tajine worden gaar gestoomd door het kookvocht dat in de pot ontstaat. Dit gaat als volgt: het kookvocht uit het voedsel verdampt waardoor de binnenkant van de kegel beslaat en omdat de deksel luchtdicht is loopt deze damp weer terug in de schaal. Op deze manier gaat het gerecht langzamerhand stomen en droogt het ook niet uit.

Hoe gebruik je een tajine voor de eerste keer?

Een tajine is oorspronkelijk gemaakt van aardewerk, voordat je hiermee gaat koken kun je de tajine het beste een aantal uren laten inweken in (koud) water. Als je het aardewerk voor verhitting in water zet dan zorg je ervoor dat het vocht opneemt. Dat zorgt er weer voor dat de tajine minder snel zal barsten. Vanzelfsprekend laat je de tajine ook even uitdrogen!