Wat voor vlees hebben we in de kuip?

‘Weet wat je eet’. Mooi gezegde maar wanneer weet de consument dat nou echt? Hoe kan met zekerheid vastgesteld worden waar voedingsmiddelen vandaan komen? Voor dergelijke garanties zoud vlees rechtstreeks bij de bron vandaan gehaald moeten worden.

En die mogelijkheid is er.

Eytemaheert
In de kop van Drenthe ligt het natuurgebied de Onlanden, nabij het Leekstermeer. Niet ver daar vandaan bevindt zich de boerderij Eytemaheert, gerund door Maurits en Jessica Tepper. Zij bedrijven hun vak op de traditionele manier, zonder bestrijdingsmiddelen, kunstmest of het gebruik van preventieve antibiotica.

De boerderij van de Teppers is de thuishaven voor de Groninger Blaarkop, een bedreigd runderras. Hier leiden de koeien een natuurlijk en gezond leven. Van april tot en met november leeft en graast een deel van hen op de landgoederen De Duinen en Vennebroek, beheerd door Natuurmonumenten.

Eten = behouden
Om te voorkomen dat de Groninger Blaarkop nóg zeldzamer wordt, is het belangrijk dat de consument er kennis mee maakt. Nadat de dieren een volwaardig leven hebben geleid, worden ze geslacht en op de markt aangeboden. Hoe meer er verkocht wordt, hoe meer er kan worden besteed aan het in stand houden van dit nobele ras

Puur natuur
Het vlees van de Groninger blaarkop wordt niet kunstmatig behandeld. In tegenstelling tot gehakt en biefstukken uit de supermarkt, weten consumenten precies waar de basis voor hun maaltijden vandaan komt. Dit maakt het vlees goed voor het milieu én de mens.